Bağışıklığa Birebir! Grip ve Nezle İçin 5 Faydalı Çay! Grip ve soğuk algınlığına karşı bağışıklığımızı güçlendirmek önlemlerin başında geliyor. Grip ve soğuk algınlığına karşı tüketebileceğimiz bitkisel çaylar da bizi korumaya yardımcı oluyor

İşte günlük hayatımızda kolayca tüketebileceğimiz, bizi gribe ve soğuk algınlığına karşı koruyan en iyi bitkisel çaylar…

2020 yılında pandemi nedeniyle getirilen kısıtlamalar nedeniyle grip vakalarına ender olarak rastlandığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Füsun Eyüboğlu, risk gruplarındaki kişilerde grip enfeksiyonuna yatkınlığın artacağını ve hastalıkta klinik tablonun daha ağır seyredebileceğini belirtiyor.

GRİP VE NEZLE HASTALIĞINDA RİSK GRUPLARI 5 yaş altındaki, özellikle 6 ay-2 yaş arası çocukların ve 65 yaş üzeri erişkinlerin, gebeliklerde özellikle son üç ayı ekim-mayıs arasında geçirecek olanların en riskli grupta olduğunu ifade eden Prof. Dr. Eyüboğlu, diğer risk gruplarını şu şekilde sıralıyor: Kemoterapi vb. tedaviler nedenlerle bağışıklığı baskılanmış kişiler Altta yatan kalp, böbrek, akciğer, sinir sistemi hastalığı olanlar Obez kişiler Diyabet gibi metabolik hastalığı olanlar 18 yaş altında olup sürekli aspirin kullanmak zorunda olanlar Yukarıdaki risk grupları ile yakın temasta olan kişiler Sağlık çalışanları

EKİNAZYA Soğuk algınlığına karşı en iyi korumalardan biri ekinezya. İçerdiği glukoproteinler bağışıklık sistemini koruyor. Ancak ekinezyanın hasta olmadan önce tüketilmesi gerekiyor. Ekinezya, bağışıklığı, tüketilmeye başladıktan 2-3 hafta sonra korumaya başlar. Belli bir düzende tüketilmesi gerekir. Nasıl tüketebilirsiniz? Sıvı formunun çay formundan daha etkili olduğu ifade edilen ekinezyayı çay olarak tüketmek isterseniz, bitki kökünün kurutulup içmesi daha koruyucu olacaktır. Ekinezyayı dilerseniz kuşburnu ve tarçınla birlikte tüketebilirsiniz. Kaynamış 80 derece suya ekinezya, tarçın ve kuş burnunu atarak demleyin.

IHLAMUR ÇAYI Enfeksiyon ağız ve boğaz bölgesindeyken savunma sağlar. İltihap giderici özelliği vardır. Hastalıklara sebep olan mikropların terleme yoluyla vücuttan atılmasını sağlar. Acı biberle karıştırılıp tüketilmesi terlemenin şiddetini artırır. İçerdiği müsilaj sayesinde boğaz tahrişini, flavanoitler sayesinde ise tahriş olan boğazın onarılmasını sağlar. Nefes açıcı özellikte bir bitki çayı olan ıhlamur çayı, bronşların yumuşamasını da sağlar. Solunum yollarındaki tahrişi de aynı özelliği sayesinde giderir. Öksürüğe sebep olan bakterilerin vücuttan atılmasını sağlar. Metabolizmayı kuvvetlendirerek vücut direncini artırır, kan dolaşımını hızlandırır. Düzenli olarak ıhlamur çayı tüketen insanlar, kış aylarında çok fazla üşümezler. Nasıl tüketebilirsiniz? Ihlamuru kaynatmamak gerekir. Bunun yerine kaynar suyun içinde birkaç dakika demleyerek tüketebilirsiniz. Ihlamur çayına karanfil katarsanız stres, kaygı gibi duyguların önlenmesine yardımcı olur. Hamilelerde ve bebeklerde tüketim öncesi doktora danışılması gerekir.

ADAÇAYI Soğuk algınlığına iyi gelen ve bağışıklığı güçlendiren adaçayı ile naneden yapılan çay vücut ısısının yükseltilmesine ve terlemeye yardımcı olur. Vücudun kendini onarmasını ve yenilemesini destekler. Rosmarinik asit başta olmak üzere içerdiği camfor ve carnosol gibi bileşenler sayesinde, antioksidan ve antiinflamatuvar etkilere sahiptir. Kronik inflamasyonun (yangının) neden olduğu hastalıklara karşı bizi korur. Çayının gargara yapılarak, ağız yaraları ve boğaz ağrıları için kullanılması önerilir. Nasıl tüketilmeli? 1 yemek kaşığı taze veya 1 çay kaşığı kuru adaçayının üzerine 200 ml kaynar su ekleyin, 5 dakika demleyin. Süzdükten sonra bal ve limon ile tatlandırılarak sıcak veya soğuk içebilirsiniz. Bu haber ilginizi çekebilir: Adaçayı tüketirken bunları dikkat edin!

KUŞBURNU ÇAYI Limonun 60 katı kadar fazla C vitamini içeren kuşburnu meyvesinin soğuk algınlığından korumada ve iyileşmesinde içerdiği C vitamini sayesinde olduğu bilinmektedir. Yapısında bol miktarda bulunan C vitamini, polifenoller ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Vvücut direncini artırıyor. Sinir sisteminde, hücre yenilenmesinde fayda sağlıyor Nasıl tüketilmeli? Yemeklerden 30 dakika sonra için. Ne kazar uzun kaynatırsanız içeriğindeki C vitamini o kadar azaldığından demleme süresini de uzatmayın. Kuşburnunu ister bütün ister ufalanmış ister toz haliyle olsun saklarken mutlaka ışıkta muhafaza edin ve cam kavanozda saklayın. Kuşburnu çayı tarifi 5-6 adet kuşburnunu havanda hafif ezerek çatlatın. Ardından bir bardak (200 ml) kaynar suda 10 dakika demleyin. Kuşburnunun vitamin ve minerallerinden tam anlamıyla faydalanabilmek için hazırladıktan sonra 5 dakika içinde tüketin.

YEŞİL ÇAY Bilimsel olarak yeşil çay tüketmek, soğukalgınlığı riskini azaltır. Hasta olmadan önce tüketilmesi, grip ve soğuk algınlığına karşı korunmanıza yardımcı olur. Yeşil çay antibiyotik direncine karşı da silah. Uzmanlar, mikropların antibiyotiğe karşı vücutta oluşturacağı direnci yeşil çayın kırdığını ifade ediyor. Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada soğuk algınlığı tedavisinde antibiyotik kullanmak zorunda kalırsanız, antibiyotiğin dirençli bakterilere karşı etkisini göstermesi için şekersiz yeşil çay içmenizi öneriyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.