Karadeniz bölgesinde yer alan Samsun'un 17 ilçesinden birisi olan ve merkeze 57 kilometre uzaklıkta bulunan Bafra ilçesini, vatandaşlar internet üzerinden "Bafra'da gezilecek yerler nerelerdir?", "Bafra'da ne yenir?" gibi aramalar yaparak tanımaya çalışıyor.

BAFRA'DA GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

"Bafra'da gezilecek yerler nerelerdir?" haberimizde sizin için derledik. Genel bilgiler doğrultusunda rotanızı ayarlamanıza yardımcı olacağız.

BAFRA 1.jpg

MEŞHUR BAFRA PİDESİ YEMEDEN DÖNMEYİN

Bafra, Samsun'a 57 kilometre uzaklıkta bir ilçedir. Hem tarihi hem kültürel zenginlikleri bulunan ilçe, pidesi ile de meşhurdur. Tescilli olan Bafra pidesini yemeden ilçeden ayrılmamalısınız. Eğer Bafra'ya gezmeye gitmeyi planlıyorsanız Bafra pidesinin tadına mutlaka bakmalısınız. "Bafra'da gezilecek yerler nerelerdir?" Bafra gezinizde sizlere kılavuz olabilecek yerleri haberimizde bulabilirsiniz.

Bafra'nın tarihi M.Ö 5000'li yıllara kadar uzanmaktadır. Bafra ismi Kızılırmak'ın denize açıldığı yere gelen ticaret gemilerinin yanaştığı koylara kurulan ticaret evlerine Bafira denilmesinden geldiği düşünülmektedir.

BAFRA.jpg

AKALAN ŞELALESİ

Bafra ilçesine 43 kilometre uzaklıkta bulunan şelale, büyüklü küçüklü 7 şelaleden oluşmaktadır. Yaklaşık 15 metre yükseklikten dökülen şelale ilçeye görsel bir zenginlik katmaktadır. Akalan Şelalesi'nin çevresinde hem piknik hem de keyifli vakit geçirebilirsiniz.

KUŞ CENNETİ

Kızılırmak Deltası üzerinde 56 bin hektar genişliğinde bir alana kurulmuştur. 20 adet irili ufaklı göl ile bataklık ve sazlık bir alandan oluşmaktadır. Kuş türleri için yaşamsal önem taşıyan bölge ekolojik anlamda da çok değerlidir. Kızılırmak Deltası'nın büyük bir kısmı 1994 yılında 1. Derece Doğal Sit Alanı ilan edilerek koruma altına alınmış, 1984 yılında Yaban Hayatı Koruma Sahası ilan edilmiş ve son olarak 1998 yılında sulak alan olarak uygulamaya konulmuştur. Sayısız kuş türünü bir arada görebileceğiniz kuş cennetinde yeni kuşları keşfedebilirsiniz.

ALTINKAYA VE DERBENT BARAJ GÖLLERİ

Gürültüden uzak sessiz bir vakit geçirmek için manzarası ve doğa güzelliği ile ziyaretçilerine keyifli ortam sağlamaktadır. bu alanda piknik yapabilir, balık avlayabilir, çevresindeki alabalık restoranlarında farklı lezzetler tadabilirsiniz.

ASARKALE VE KAYA MEZARLIKLARI

Kızılırmak Vadisi içinde, ilçeye 30 kilometre uzaklıkta Altınkaya Barajı yakınında yer almaktadır. Asarkale Helenistlik Çağ'a aittir. Oyularak yapılan 3 adet mezarında aynı döneme ait olduğu düşülmektedir. Grek mimarisinde olan yapılar, kalenin yamaçlarında bulunmaktadır.

bafra (3).jpg

ÇETİNKAYA KÖPRÜSÜ

İlçenin il ve en büyük eserleri arasında yer almaktadır. cumhuriyet dönemi eserlerindendir. 1937 yılından önceki zamanlarda Kızılırmak üzerinden karşıdan karşıya geçiş 6.50 metre uzunluğundaki ahşap köprüden sağlanıyordu. Oradan geçenlere tehlike arz ettiği için zamanın belediye başkanı ahşap köprü yerine beton köprü yaptırılması için gerekli irtibatları sağlamış ve 1937 yılında resmi törenle açılışı sağlanmıştır. O zamanların en güzel eserlerinden birisi olan Çetinkaya köprüsü 7 kemerli ve 250 metre uzunluğundadır. Bafra ilçesi için sembolik bir değeri vardır.

BATIK MİNARE

1984-1990 yılları arasında Boğazkaya mahallesinde yaklaşık 200 yapı sular altında kalmıştır.su üstünde kalan tek yapı caminin yıkılmayan minaresi olmuştur. ilçeye giderseniz görmeniz gereken yapılardan birisidir.

BAFRA ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA MÜZESİ

Büyük cami mahallesinde bulunan yapı 1858 yıllarında şehir kulübü ve öğretmen evi olarak kullanılmıştır. Sonraları restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. müzede 1520 yıllarına ait arkeolojik ve etnografik eserler yer almaktadır. Müzeye giriş ücretsizdir.

BAFRA TÜTÜN MÜZESİ

2016 yılında hizmete açılmıştır. Müzede tütün tarımı ile ilgili eserler sergilenmektedir. Eserlerin yanı sıra bahçesinde tütünün tohumlanmasından kurutulmasına dek yetiştirilme aşamaları da uygulamalı olarak gösterilmektedir

BÜYÜK CAMİ

İlçenin en eski eserlerinden birisi olan büyük cami, Evliya Çelebinin Seyehatnamesinde bahsettiği iki camiden birisidir.

HAYAT KAYASI MAĞARASI

En doğal mağara özelliği taşımaktadır. Yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda olan mağaranın içinde kısmı yer altında olan dere ve sonlara yaklaştıkça da küçük bir şelale bulunuyor.

EMİR MİRZA BEY TÜRBESİ

Bafra ilçesine 2 kilometre uzaklıkta yer alan türbe ,Çetinkaya Mahallesinin güneybatısında bulunan kümbet tepe mevkisinde bulunmaktadır. Kümbet tepesinde bulunduğu için Kümbet Dede olarak da bilinmektedir. Yapı moloz taşından harçla yapılmış ve üzeri kümbet ile örtülmüştür. Üzerinde yer alan kubbe günümüze kadar sağlam ulaşabilmiş ve orijinalliğini bozmamış güzel görünüme sahiptir

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.