RİZE (AA) - MUHİTTİN SANDIKÇI - Türkiye'nin 3 bin 937 metreyle en yüksek dağları arasında yer alan Kaçkarlar'da kar yağışının etkisini göstermesiyle yaylacılar köylerine dönmeye başladı.

Doğu Karadeniz'de sahile paralel uzanan, büyük bölümü Rize'nin Çamlıhemşin, diğer kısmı ise Artvin'in Yusufeli ilçesi sınırlarında yer alan Kaçkar Dağları, doğal yapısı ve bitki örtüsüyle de birçok yaylacının yaz aylarındaki tercihleri arasında.

Bölgede eylül ayının başından bu yana aralıklarla etkili olan kar yağışı 2 bin rakıma indi ve Kaçkar Dağları'nın zirveleri beyaza büründü.

Genellikle büyükbaş hayvanların beslendiği yaylalardaki çiftçiler, kar yağışı sonrasında evlerini kapatarak sürülerini bölgeden indirmeye başladı.

Sal Yaylası'nda konuşlanan son yaylacı Kadir Güner'in büyükbaş hayvanlarını bir süre yürüttükten sonra kamyon yardımı ile köyüne indirmesi renkli görüntüler oluşturdu.

-Yaylalarda kar yağışı ile ot bulmak zorlaşınca

Kadir Güner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaylalarının kar altında kalmaya başladığını ve ot bulamayınca yaylalardan inmek zorunda kaldıklarını söyledi.

İyi bir sezon geçirdiklerine değinen Güner, "Dört ay gibi bir süre yaylacılık yapabildik. Yaylacılığın yanında yaylayı korumaya çalıştık. Yaylamızın temiz kalması da bizleri ayrıca sevindirdi. Bu yıl hayvancılık ile uğraşan bir arkadaşımız daha aramıza katıldı. Sayımız artıkça bölgede kaybolan bir sektör olan yaylacılığı canlandırmayı amaçlıyoruz." dedi.

Karadeniz'de birçok yaylada yaylacılık faaliyetinin tükenme noktasına geldiğini aktaran Güner, şunları dile getirdi:

"Diğer yaylaların yaptığı hataları yapmamaya çalışıyoruz. Yaylalarda çöp ve naylon poşet çok ciddi bir sıkıntı. Hayvan tek bir poşet yüzünden ölebilir. Bizim bütün sermayemiz hayvanlarımız. Yaylaya pikniğe gelenler çöpünü, pisliğini bırakıyor. Bölge insanı misafirperver ama bunları görünce 'Aman gelmesinler. Uzak dursunlar.' demek zorunda kalıyoruz. İnsanlarımız gelsin ama bu güzellikleri birlikte koruyalım." diye konuştu.

- Yaylacılara "İnin" çağrısı

Çamlıhemşin ilçesinde yayla ve yaylacı sayısının fazla olması nedeniyle ilçe kaymakamlığı mağduriyet yaşanmaması için "Yaylalardan inin" çağrısında bulunuyor.

Köylere Hizmet Götürme Birliğince yapılan çalışmalar neticesinde yaylalarda kar yağışının artması ve havaların soğumasıyla buralarda kalma süresi 10 Eylül'de sona erdi.

Kar yağışı ile birlikte acil müdahaleyi gerektiren durumlarda en önemli talebin yaylalarda mahsur kalan yaylacılardan ve ailelerinden geldiğini belirleyen yetkililer, bu sorunları yaşamamak için bütün yaylaların 10 Kasım'a kadar boşaltılmasını istedi.

Karların yağmasıyla son misafirlerini uğurlayan Kaçkarlar'da 5 ay boyunca sert geçen kış şartları nedeniyle neredeyse yaşam olmuyor.