İç güvenlik bölgesinde Jandarma Komando olarak görev alacak subay, astsubay ve uzman erbaşlar, ülkenin sayılı komando okullarından olan foça Jandarma Komando Okulunda kendilerini koruyacak, kollayacak ve teröristleri etkisiz hale getirecek şekilde yetiştiriliyor.

Ülkenin her bölgesinde görev yapabilecek kabiliyette eğitim gören, komutanlarının onlara taktığı isimle "zor şartların aranan adamları" Jandarma Komandolar, zor şartlara hazırlık için mekik, şınav, barfiks, halata tırmanma ve eğitim el bombalarıyla "bomba koşusu" gerçekleştiriyor. 13'ü kadın olmak üzere bin 24 kursiyer, gece-gündüz demeden eğitimlerine devam ediyor.

27 KİLOMETRELİK ZORLU KOŞU

İç güvenlik harekatlarında büyük önem taşıyan kondisyon ve dayanıklılığın arttırılmasına yönelik olarak eğitimler de alan Jandarma Komando kursiyerlerini, en çok zorlayan bölüm ise tam teçhizatla yapılan 27 kilometrelik mukavemet ve dayanıklılık koşusu.

Kursiyerlerin büyük bir bölümü koşuyu hatasız tamamlarken, 27 kilometre sonunda yorgun düşen Jandarma Komando adaylarını ise arkadaşları yarı yolda bırakmıyor. Bitkin düşen arkadaşlarını omuzlayan kursiyerler, görev esnasında birbirlerine canını emanet edecekleri silah arkadaşlarını bitiş noktasına kadar getiriyor.

ADETA SUR'DA EĞİTİM ALIYORLAR

Subayların 43 hafta, astsubayların ise 16 hafta eğitim gördükleri Foça Jandarma KomandoOkulunun "Meskun mahal eğitim alanı" da gerçeğini aratmıyor. Çeşitli ses ve görüntü efektleriyle desteklenen alanda, 2016 yılında büyük bir iç güvenlik harekatının düzenlendiği Diyarbakır'ın Sur ilçesi adeta küçük bir ölçeği ile yer alıyor.

Kursiyerlere alanda, 2016'daki iç güvenlik harekatında önemli kayıplar vermemize neden olan EYP (El yapımı patlayıcı) tuzaklamalarıyla ilgili eğitim de gerçeğini aratmayacak şekilde veriliyor. Senaryo gereği bir eve baskın düzenleyen Jandarma Komandolar, odanın içinde, halı, koltuk, tencere, soba, televizyon, Kitap gibi eşyalara tuzaklanan parça tesirli EYP'lere karşı ciddi bir eğitim alıyor.

ZIRHLI COBRA ARAÇLAR

Gece-gündüz, her iklim koşulunda, sarp ve eğimli arazide görev yapmak üzere eğitim alan komandolar, Jandarma Genel Komutanlığına ait Sikorsky tipi helikopterle terör örgütü üyelerine yönelik yapacakları operasyonların birebir aynısını icra ediyor.

Kursiyerlerin operasyonlarında en büyük yardımcılarından birisi de zırhlı Cobra araçlar. Tamamen gerçek mühimmatla eğitim gören komandolar, meskun mahalde teröristleri etkisiz hale getirip ardından Cobra'ya binip güvenli bir şekilde intikalini sağlıyor.

Roketatar, keskin nişancı gibi eğitimleri de alan Jandarma Komandolar, bu kutsal yuvadan çıktıklarında ise her türlü iç güvenlik harekatında ve savaş ortamında görev yapabilecek standartlara ulaşıyor.