Üç gün sürecek olan 1. Manavgat Akdeniz Uluslararası Aşçılık Şampiyonası Antalya'nın Manavgat ilçesinde başladı. Akdeniz Eğitimci Aşçılar Derneği (AKEAD), Avrupa Aşçılar Birliği, Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu'nun (AŞPAFED) Manavgat Perşembe Pazarı'nda düzenlediği şampiyonaya 17 ülkeden 600 aşçı katıldı.

Euro-Toques Türkiye Temsilcisi Gökhan Tufan, şampiyonaya Avrupa Aşçılar Birliği'nden dünyaca ünlü 10 şefin katıldığını bildirdi. Türkiye'nin AB ülkesi olmadığı için Euro-Toques'te gözlemci ülke statüsüyle temsil edildiğini belirten Gökhan Tufan, kurumun web sayfasında Türkiye'nin ay yıldızlı bayrağıyla temsil ediliğini kaydetti. Türk şeflerinin AB ülkelerinin tümünde faaliyette bulunduğunu belirten Tufan, Türkiye içinde de faaliyette bulunma ve Ankara'da temsilcilik açabilmeleri için İçişleri Bakanlığı'ndan onay beklediklerini ifade etti.

Euro-Toques'in Türkiye'de temsilcilik açması ve faaliyette bulunabilmesi için İçişleri Bakanlığı'na yazılı başvuruda bulunduklarını anlatan Tufan, izin onaylanır onaylanmaz temsilcilikleri açarak ülke içinde çalışmalarına başlayacaklarını söyledi. Tufan, "Türk aşçıları olarak Euro-Toques'e üyeyiz ve tüm AB ülkelerinde faaliyette bulunuyoruz. Türkiye içinde çalışabilmemiz için İçişleri Bakanlığı'nın izin vermesi gerekir. Resmi izin başvurumuzu yaptık. Avrupa Birliği ülkelerinin aşçılık mesleğinden çıtaları çok yüksek. Çıtası yüksek böyle bir birliğe üye olmamız Türk mutfağını yukarılara taşır. Belli seviyeye getirir. Zaten birliğin en önemli hedefleri arasında insan sağlığı, yöresel ülke yemeklerinin tanınması, korunması ve ülke mutfaklarına sahip çıkma var. Türk mutfağının çıtasının yükselmesi için Euro-Toques üye olmak çok önemli. Türk şefleri olarak AB'ye girdik. Kurum, kendi web sayfasında Türkiye'yi ay yıldızlı bayrağıyla temsil ediyor." diye konuştu.

Tufan, Euro-Toques üyesi Türk şefleriyle tanıştırarak sohbet etti. Tufan, AŞPAPED Başkanı Ümit Yüksel'le bir araya gelerek Brüksel'de AB müzakereleriyle ilgili bilgilendirme yaptı.