İŞKUR tarafından hayata geçirilen Toplum Yararına Programlar ile 3 bin 760 personel alımı yapılacak. İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde ya da yerlerde doğrudan ya da yüklenici firma eli ile yapılacak olan alımlarda, hizmet gerçekleştirilmesi yoluyla istihdamda zorluk çekilen kişilerin istihdam edilmesi amaçlanıyor. İşsizlerin çalışma alışkanlıklarını ve disiplinlerinden uzaklaşmamasını amaçlayan ve işsizlere geçici gelir desteği sağlamayı amaçlayan programa Toplum Yararına Programlar deniliyor. Peki İŞKUR TYP hangi illerde personel alımı yapacak...

İŞKUR TYP başvuru şartları neler?

Kuruma kayıtlı işsiz olmak
18 yaşını aşmış olmak
Emekli ve malul aylığı almamak
Öğrenci olmamak (Açıköğretim ve açık lise hariç)

İŞKUR TYP nasıl başvuru yapılır?

İŞKUR TYP personel alımı başvuruları İŞKUR resmi internet sitesi üzerinden ya da en yakın İŞKUR müdürlüklerinden yapılabiliyor. Bu kapsamda, 3 bin 760 personel alımı için e-Şube İŞKUR'dan başvuru yapılabilecek.

İŞKUR TYP personel alımı adaylar nasıl seçiliyor?

İŞKUR'a TYP personel alımı için başvuran adaylar içn 3 ayrı yöntem kullanılmaktadır. Katılımcıların seçiminde kullanılan yöntemler programın niteliğine göre belirlenir ve İŞKUR müdürlükleri tarafından tespit edilir. 

İŞKUR TYP Noter kurası yöntemi

Personel alımı için kullanılacak yöntem Liste ve Noter kurası olarak belirlendi. Buna göre, personel alımında yüzde 80 oranında noter kurası, yüzde 20 oranında liste yöntemi etkili olacak. İstihdamda sorun yaşayan kadınlar, 34 yaş üstü bireyler, engelliler, eski hükümlüler ve terörle mücadelede malul sayılmakacak şekilde yaralananlar birinci listeye dahil edilecekken, bunlar dışında kalanlar ikinci liste olacak şekilde tasnif edilecek. Gruplar arasında herhangi bir öncelik sıralaması bulunmazken, birinci listede başvuru yapanlar tamamlanmadan, ikinci listeden başvuranlar yararlanıcı olamayacak. Yani öncelik sırası birinci listede bulunacak.

İŞKUR TYP başvuru süreci bitince yeni başvuru alınmayacak

TYP personel alımı başvuru süresinin bitmesi halinde yeni başvuru alınmayacak olup, 2017 yılında TYP katılımcı seçiminde 'Başvuru başlangıç tarihi aynı olan TYP'lere Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre aynı adreste ikamet eden kişilerden yalnızca birinin katılabileceği' ve ‘’ADNKS’ye göre aynı adreste oturanların, programa başvuru yapılan tarih dikkate alınarak gelir getirici bir işte çalışma sonucu elde ettikleri toplam kazançlarının net asgari ücretin üç katını aşması halinde söz konusu adreste oturan kişilerin TYP’ye katılamayacağı’’ yönünde de düzenlemeler getirilmiştir.

İŞKUR TYP ne kadar maaş ödeniyor?

İŞKUR TYP üzerinden çalışanlara asgari ücret yani 2 bin 020 TL ödeme yapılıyor. Kişilerin vergi ve sosyal güvenlik gideri ise bin 113 TL oluyor.

İŞKUR TYP çalışma saati ne kadar?

İŞKUR TYP personelleri haftalık 45 saatlik çalışmada bulunmaktadır.

İŞKUR TYP kimler başvuruda bulunamaz?

İŞKUR tarafından herhangi bir programa katılmış olan kişiler, 6 ay geçmeden TYP başvurusunda bulunamaz. Mazaretsiz olarak TYP'den ayrılanlar ve kendi kusuru nedeniyle ilişiği kesilenler de, iş çıkışının ardından 24 ay geçmeden TYP başvuru yapamaz. Yararlandığı TYP bittikten sonra kurum tarafından teklif edilen niteliklere uygun en az üç iş teklifini mazeretsiz olarak kabul etmeyen kişiler de son yararlanma tarihi üzerinden 24 ay sonra yeni TYP başvurusunda bulunabilir. Herhangi bir kurs ya da programa katılmaması yönünde yaptırımı bulunan kişiler de yaptırım süresince TYP'den yararlanamaz. Devam ettiği bir TYP ile mazeretli ya da mazertsiz ilişiği kesilen kişi de aynı TYP'ye tekrar katılamaz.

TYP izin süresi ne kadar?

İŞKUR TYP çalışanlarının devamı zorunludur. Ancak katılımcılar yüklenici ya da kuruma bilgi vermek üzere onay almak şartıyla TYP süresince 14 gün ücretsiz izin kullanabilmektedir.

İŞKUR'a nasıl kayıt yaptırılır?

İş aramanın ilk adımı bilindiği gibi kayıt olmaktır. Bu kapsamda, TYP'den yararlanmak isteyen kişiler, İŞKUR internet sitesine kayıt olarak ya da direkt olarak İŞKUR şubesine giderek başvuruda bulunmalıdır. Başvuruda temsilcinizi doğru bilgilendirmeniz zorunludur.

İŞKUR kayıt şartları nelerdir?

İş arayanları İŞKUR'a kayıt yaptırabilmeleri için 14 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Kayıt için şahsın beyanı esas alınır ve beyanların gerçek dışı olması halinde kuruma hiçbir sorumluluk yüklenemez.