Gaziantep’te gazeteci Cansu Canan Özgen’in modöretörlüğünde tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, "türklerin Serüveni" konulu söyleşi düzenledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Selamlık Sohbetleri etkinliği kapsamında gazeteci Cansu Canan Özgen’in moderatörlüğünde, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın, “Türklerin Serüveni” üzerine söyleşisi, Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Salonu tıklım tıklım dolduran Gaziantepliler, adeta salondan taştı. Salona giremeyenler, salon girişine kurulan dev ekrandan söyleşiyi takip etti. Prof. Dr. Ortaylı ile tarih yolculuğuna çıkan Gaziantepliler, Türkiye Cumhuriyetinin ilk yıllarında Balkanlar’da yaşanan gelişmeleri konunun uzmanından öğrendi. Balkan harbini, Osmanlı Devletinin Balkan topraklarında Bulgaristan, Sırbistan, Karadağ ve Yunanistan’a karşı giriştiği savaşlar dizisi olarak tanımlayan Ortaylı, Balkanlardaki ülkelerin birbirleriyle sürekli kavga içerisinde olduğunu söyledi. Ortaylı, Balkan harbini kaybeden Osmanlı Devleti’yle hiçbir devletin ittifaka yanaşmadığını, ancak Almanlarla yapılan ittifakın tarihe yeniden şekil verdiğini bildirdi. Mustafa Kemal Atatürk’ün kontrollü bir eğitim sisteminden geçtiğini aktaran Ortaylı, bundan dolayı entelektüel altyapısının geliştiğini kaydetti. Türkiye’nin kayıt tutmayan bir yanının olduğunu vurgulayan Ortaylı, bazı insanların Atatürk’ün seceresi hakkında ileri geri konuşmalarının doğru bir yaklaşım olmadığını anlattı.

Ortaylı’dan gençlere tavsiyeler

Gençlere tavsiyeler veren Ortaylı, "Bazı şeylerden vazgeçmeniz lazım, ikide bir elinizdeki cep telefonu veya tablet gibi aletleri kullanıp onlara bakmayın. Yanlış, bu çok kötü bir şeydir. Bir şeyleri ararken bir şeyleri bulmanızdan alıkoyuyor sizi. Bu iyi bir yetişme yöntemi değil. Ansiklopedi bakarsan, lügat bakarsan aradığın madde kadar aramadığın dikkatini çeker ve onlar daha çok akılda kalır çünkü genç bir beyniniz var. Gezmeye çok düşkün olmanız lazım, bu çok önemli bir şey. Tabii Türk milletinin en büyük derdi yabancı dildir, lütfen onu halledin. Halletmeyen bir millet olmaz. Herif İngiliz doğdu diye imtiyazlı değil, İngilizceden başka dil bilmeyene çok zavallı bir adam diye bakılır. Lisan bilmeyen herkese o toplum çok düşük adam diye bakar. Herkesin bir şey bilme mecburiyeti var. 20 yaşına kadar eğitim görüyorsunuz, böyle bir dünyada çok nüfus yapanlar çok kötü olacaklar. Yani, biz yatakta bir ülkeyi fethederiz diyenler çok büyük hüsrana uğrayacaklar. Bugünkü dünyada sağlam toplum demek gençlerini iyi yetiştiren toplum demek. Onun için Türk devletinin düsturu maarif ve sıhhattir" diye konuştu.

Türk eğitim sistemine de değinen Ortaylı, özel eğitime karşı olmadığını ancak zincirlemeli açılan özel okulların eğitim sistemine zarar verdiğini sözlerine ekledi. Söyleşinin ardından gazeteci Cansu Canan Özgen ve Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya günün anısına Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Deniz Köken tarafından hediyeler takdim edildi.