Muş’un Varto ilçesinden yurt dışına işçi olarak gidip çalışan vatandaşlar, kazandıkları parayı memleketlerinde yatırıma dönüştürüyorlar.

Varto ilçesinde 1966 yılında meydana gelen depremden sonra Avrupa’ya işçi olarak giden vatandaşlardan bazıları emekli olup tekrar memleketlerine döndü. Kazandıklarını ilçe merkezinde yatırıma dönüştüren gurbetçilerden kimisi otel kimisi de lokanta açtı.

Almanya’da çalıştığını ve emekli olduktan sonra Türkiye’ye döndüğünü söyleyen Davut Bingöl isimli vatandaş, “Ben 1966 Varto depreminden sonra Almanya’ya işçi olarak gittim. Orada Amerikalılarla 35 sene çalıştım. Onlar memleketlerine gittikten sonra bizi emekli yaptılar. Buradaki arsayı satın aldım. Buraya otel yaptım. Kazandığım parayı memleketime yatırım yaptım” dedi.

Maddi durumlarının düşük olması sebebiyle Fransa’ya giden ve orada çalışıp para kazandıktan sonra Türkiye’ye dönen Hasan Gündüz ise, “Maddi durumumuz iyi değildi. 1987 yılında Avrupa’ya gittim. Beş altı sene çalıştım. Paramı biriktirdim. Özellikle memleketime yatırım yapmayı düşündüm. Geldiğimde en iyi işin yemek hizmetinde olduğunu öğrendim. Yirmi bir senedir hizmete devam ediyorum” diye konuştu.