Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Elektronik Denetleme Sistemi'yle (EDS) ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarının önüne geçilebileceğini, parklara yerleştirilecek MOBESE kameraları ile de güvenliğin sağlanabileceğini söyledi. 

KAZALARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Atakum'un daha huzurlu ve güvenli bir kent olması için harekete geçtiklerini kaydeden Başkan Deveci, "Samsun'daki ölümlü ve yaralamalı kazaların yarısı Atakum'da meydana geliyor. EDS ile ölümlü kazaların önüne geçmeyi hedefliyoruz" dedi. Parklara MOBESE sisteminin de kurulacağını belirten Başkan Deveci, "Parklarımızı, çocuklarımızın rahatça oyun oynayabileceği, akşam da ailelerin güvenli bir şekilde vakit geçirebileceği alanlar haline getirmemiz  gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

ÖLÜMLERE SESSİZ KALAMAYIZ 

Samsun Medya Grubu Yazı İşleri Haber Müdürü Merve İlhan'ın konuğu olan ve proje hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Deveci, "2019 yılı verilerine göre Samsun'da 17 bin 686 kaza olmuş. Bunun yüzde 20'si ölüm ve yaralanmayla sonuçlanmış. Bu kazaların da yarısı Atakum İlçesi sınırları içinde meydana gelmiş. Biz trafik kazalarında kaybettiğimiz çocuklarımızın adını parklara vererek ve o parklarda trafik eğitimi de sunarak farkındalık yaratmaya çalıştık. Ama bu yetmiyor. Trafik kazalarındaki kaybımız savaşlardaki kadar yüksek. Trafik kazalarından meydana gelen ölümlere ve yaralanmalara bir kent yönetiminin sessiz kalması söz konusu olamaz" dedi. 

ATAKUM ÖRNEK KENT OLMALI

Hayata geçirilen EDS uygulaması ile birlikte birçok büyükşehirde ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında azalma meydana geldiğinin altını çizen Başkan Deveci, "Ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarının kent içi trafikte yaşanıyor olması ayrıca bir soru işareti. Atakum, Karadeniz'in çekim merkezi. O nedenle bu kentin güvenliğini hiç kimse ikinci plana itmemeli. Amaç burada ceza yazmak değil. Vatandaşımız kesinlikle endişe etmesin. Ben vatandaşımızın aleyhine gerçekleştirilecek hiçbir projenin altına imzamı atmam. Buradaki birinci amacımız çocukların ölmemesi. Devlet karayolu, şehrin içinden geçiyor. 10 yıldır Batı Çevre Yolu hala hizmete giremedi. Atakum, huzurlu ve mutlu insanların bir arada yaşayabileceği örnek bir kent olmalı. Benim birinci görevim bu" diye konuştu. 

MOBESE ÇÖZÜM OLACAK 

Atakum'un asayişinin de MOBESE kameralarıyla sağlanabileceğini ifade eden Başkan Deveci, "Atakum'da 400 tane park var. Hangi parka gidersem gideyim, 'Buraya akşamları zabıta koyun. Nöbet tutsun' diyorlar. Demek ki orada oturan vatandaşları rahatsız edici davranışlar yaşanıyor. Kentle, parkları ve yeşili bütünleştirememişiz. Çocuklarımızın yaşam alanını, kentin sahip çıkmasına ilişkin kültürü oluşturamamışız. Parklarımızı, çocuklarımızın rahatça oyun oynayabileceği, akşam da ailelerin semaverlerini yakıp, güvenli bir şekilde vakit geçirebileceği alanlar haline getirmemiz gerekiyor" dedi.  

AMACIMIZ GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK

Projenin İçişleri Bakanlığı'nın mevzuatı olduğunu belirten Başkan Deveci, "Amacımız EDS ile trafiği ve iç trafiği rahatlatmak, MOBESE'lerle de ihbarların yoğun olarak geldiği bölgelerde güvenliği sağlamak. Caydırıcı tedbirler almamız gerekiyor ki kazaların ve suçların önüne geçebilelim. Bu sistem oluşturulduğunda hem trafiğin, hem de parkların güvenliği sağlanacak. Gece parka alkol şişesiyle gelip, huzursuzluk çıkaran kişi, sabah olduğunda tespit edilebileceğini bilsin. Bu projesinin altyapısını çalıştık, mevzuatını oluşturduk ve bugün meclisten bu konudan yetki alacağız. Meclisten yetki aldığımız takdirde ise 4-5 ay içinde proje tamamlanacak" ifadelerini kullandı.