Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren asgari ücret için Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün son kez toplanacak. Asgari ücrette Temmuz ara zammını ise  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün açıklaması bekleniyor. Asgari ücret için masada bazı formüller bulunuyor. İşte asgari ücrete ek zama dair merak edilen her şey...

ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısından çıkan kararla asgari ücrete yüzde 50'nin üzerinde artış yapılmış ve net olarak 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak belirlenmişti. Ancak artan enflasyonla birlikte yeniden bir fiyat artışı gündeme geldi. Enflasyon rakamlarının 5 ayda yüzde 70'i geçmesiyle alım gücü düşen vatandaşlar gözünü temmuz ara zammına çevirdi. 

YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK? TEMMUZ ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

İlk toplantı sonrasında çıkan karara göre, asgari ücretteki artış Temmuz ayından itibaren geçerli olacak ve asgari ücrete vergi muafiyeti, yeni zamla ulaşılan rakam için de geçerli olacak.

Asgari ücret artışına yönelik çalışmaları bugün de devam edecek. TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Nazmi Irgat, dünkü toplantı sonrasında yaptığı açıklamasında bugünü işaret ederek, üçüncü toplantıda komisyonun son kararını vermesi gerektiğini söyledi.

ASGARİ ÜCRET YÖNETMELİĞİ'NDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Düzenlemeyi içeren, Asgari Ücret Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen ücretler Resmi Gazete'de yayımlanacak ve komisyon kararında başka bir yürürlük tarihi belirtilmediği takdirde yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girecek.

ASGARİ ÜCRET TALEPLERİ NELER?

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretlinin merakla beklediği asgari ücrette ara zam için Türk-İş net 6 bin 391 liranın altında kalmamasını isterken, işveren kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise işletmelerin içerinde bulunduğu koşulların da göz önünde bulundurularak dengeli bir artış yapılmasını istiyor.

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Yeni asgari ücreti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TÜRK-İŞ Genel Başkan Ergün Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile açıklaması bekleniyor.

İŞTE ASGARİ ÜCRETTE SENARYOLAR

SENARYO 1

Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 76
Yılbaşında yapılan zam yüzde 50
Olası zam yüzde 26
Artış bin 105 lira
Asgari ücret 5 bin 353 lira

SENARYO 2

Asgari ücret brüt 5 bin 4 lira
SGK primi yüzde 15,5 (işveren payı)775,62 lira
İşveren işsizlik sigorta primi yüzde 2 100,08 lira
İşverene toplam maliyet 5 bin 879 lira 70 kuruş
Asgari ücret artış oranı yüzde 38

SENARYO 3

Asgari ücret 4 bin 253 lira
Yüzde 40 artış 5 bin 954 lira

– İşçiler asgari ücrete yüksek enflasyon nedeniyle ara zam olarak en az yüzde 40 artış istiyor.
– İşveren yüzde 30 zam ve SGK primi destekli asgari ücret öneriyor.
– Asgari ücret yüzde 25 zam olursa: 5.316 TL, yüzde 30 zam olursa: 5.529 TL, yüzde 40 zam olursa: 5.954 TL olacak.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.