Büyük ölçüde belli olan, Temmuz ayında memur ve emeklinin alacağı zam oranı netleşerek açıklanacak.Yılda 1 kere uygulanan asgari ücret için ise, bu yıl enflasyon karşısında türk lirasının erimesiyle asgari ücretle çalışanlar ara zam beklentisine girmiş durumda."Asgari ücrete zam gelecek mi?"

AGGARİ ÜCRET ARA ZAMMI FORMÜLÜ

Asgari ücret için "Enflasyon farkı" ve "Prim" formülü öne çıkıyor. 

ASGARİ ÜCRET ARA ZAMMI "ENFLASYON FARKI" FORMÜLÜ

Asgari ücret Temmuz zammı için masada yer alan formüllerden   "Enflasyon farkı" hesabı olarak dikkat çekiyor. Merkez Bankası'nın enflasyon beklenti anketine göre 6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 40,75 olarak hesaplanmıştı. Buna göre asgari ücret hesabı şöyle oldu.

ASGARİ ÜCRET OCAK 2022 NET HESABI (TL/AY)

ASGARİ ÜCRET 5.004,00
SGK PRİMİ %14 700,56
İŞSİZLİK SİG. PRİMİ %1 50,04
KESİNTİLER TOPLAMI 750,60
NET ASGARİ ÜCRET 4.253,40

6 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİNE GÖRE HESAPLANAN NET ASGARİ ÜCRET
ASGARİ ÜCRET 7.043,13
SGK PRİMİ %14 986
İŞSİZLİK SİG. PRİMİ %1 70,43
KESİNTİLER TOPLAMI 1.056,43
NET ASGARİ ÜCRET 5.986,66

6 aylık beklentilere göre yapılan asgari ücret hesabı ile net asgari ücret 5.986 TL olarak ortaya çıktı. Kesintiler toplamı da 1.056 TL oldu.

ASGARİ ÜCRET ARA ZAMMI "PRİM" FORMÜLÜ

Temmuz zammı ile beraber 6 ay için benzer bir formül uygulanabilir. Buna göre asgari ücret üzerindeki SGK ve işsizlik sigortası priminin Aralık ayındaki 'Asgari Ücret Tespit Komisyonu' toplantısına kadar kesintilerin tamamının veya bir kısmının devlet tarafından karşılanması değerlendiriliyor.

5 AYLIK ENFLASYON YÜZDE 35,64

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs ayı enflasyon oranını yüzde 2,98 olarak açıkladı ve 5 aylık enflasyon yüzde 35,64 olarak netleşti. Öte yandan Merkez Bankası'nın reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 50 katılımcıyla gerçekleştirdiği Haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlandı. Buna göre Haziran ayı enflasyon beklentisi yüzde 3,77'ye yükseldi. Bununla beraber 6 aylık enflasyon beklentisi de yüzde 40,75 oldu.

İŞÇİ, İŞVEREN VE HÜKÜMET KANADININ TOPLANTI YAPMASI BEKLENİYOR

Asgari ücret için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı koordineli çalışma yürütüyor. Yapılacak kapsamlı çalışma sonrası Bakan Bilgin'in, asgari ücrete zam konusunda işçi ve işveren tarafıyla toplantı gerçekleştirmesi bekleniyor.

RAKAMLARI ERDOĞAN AÇIKLAYACAK

Yapılacak toplantının ardından ortaya çıkan rakam Erdoğan'a sunulacak. Yeni asgari ücreti Başkan Erdoğan açıklayacak.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.