Samsun'un önemli sanatçılarından, halk müziği sanatçısı "Yıldıray Çınar" internette "Yıldıray Çınar kimdir?" şeklinde sıkça aratılıyor. İşte haberin detayları...

SAMSUNLU YILDIRAY ÇINAR KİMDİR?

Samsunlu halk müziği sanatçısı Yıldıray Çınar, dört çocuklu bir ailenin son çocuğu olarak dünyaya gelir. Yıldıray Çınar 1940'ta Samsun'da doğdu. Yıldıray Çınar'dan babasının en çok istediği şey oturduları Samsun 19 mayıs mahallesinde camide ezan okuması idi. Babasının yönlendirmeleri ile dokuz yaşında saz çalmaya başlayan Yıldıray Çınar büyüyüp bir delikanlı olduğunda bir kıza gönlünü kaptırdı ve onun peşinden İstanbul'a gitti. Burada yaşını büyüten Çınar, askerliğini bahriye olarak Gölcük'te tamamladı.

YILDIRAY ÇINAR HAYATI

1959 yılında askerliğini tamamlayarak tekrar Samsun'a dönen Yıldıray Çınar Çiftlik caddesinde bir müzik dükkanı açarak burada bağlama ve daha birçok entrümanın derslerini verdi. 1962 yılında TRT Ankara Radyosu'nun yapmış olduğu sınavı kazandı. Yurt genelinde tanınmasının ardından radyo programları, yurt dışı turneleri, plak ve film çalışmalarını bir arada sürdürdü. 1969 yılında Kıbrıs'a giderek türküleriyle Türk askerine moral verdi. En bilindik türküleri Çarşambayı Sel Aldı, Sarmaşık Bülbülleri, Aman Dünya Ne Dar İmiş ve Şen Ola olan 'Yıldıray Çınar', 12 altın plak ödülünün sahibi olmuştur.

1965 yılında Aman Dünya Ne Dar İmiş filmiyle sinema sektörüne giriş yapan 'Yıldıray Çınar' kariyeri boyunca 40'a yakın filmde rol aldı. Hayatının son zamanlarını medyadan uzak kalarak geçiren Yıldıray Çınar 2003 yılında ALS hastalığına yakalandı. 2007 yılında tedavi gördüğü OMÜ Tıp Fakültesi'nde 67 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Yıldıray Çınar'ın İstanbul'da iki Samsun'da bir sokağa ismi verilmiştir. Ölümünden sonra ise Samsun'un Çarşamba İlçesine 'Çarşambayı Sel Aldı' türküsünün hikayesinin anlatıldığı 15 metrelik bir rölyef dikildi. İlkadım ilçesinde bulunan Çok Amaçlı Gençlik Merkezi'nin ismi ise Yıldıray Çınar Kültür Merkezi olarak değiştirildi.

YILDIRAY ÇINAR ŞARKILARI

Çarşambayı Sel Aldı, Sarmaşık Bülbülleri, Aman Dünya Ne Dar İmiş ve Şen Ola Düğün en çok bilinen türküleri olan Çınar, 12 altın plak ödülü sahibi oldu.

YILDIRAY ÇINAR NE ZAMAN ÖLDÜ?

Yıldıray Çınar, 2003 yılında Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığına yakalandı. Çınar, 29 Mayıs 2007'de  tedavi gördüğü OMÜ Tıp Fakültesi'nde 67 yaşındayken hayatını kaybetti. Cenazesi bir gün sonra Samsun Büyük Camii'de öğle namazının ardından kılındıktan sonra, vasiyeti üzerine Asri Mezarlığı'ndaki babasının yanına defnedildi.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.