Kırşehir’in Mucur ilçesine bağlı Altınyazı köyü sakinleri, köylerinin 45 yıl önceki ismi ‘Aflak Baba’ adını geri almak için Kaymakamlığa başvuru yapacak.

Şimdiki adıyla Altınyazı Köy Muhtarı Enver Akgün, köyde Aflak Baba adında iki türbenin var olduğuna dair söylentilerin bulunduğunu, bu nedenle Aflak Baba adının köy için daha uygun olacağını söyledi. Köyün yaklaşık 40 yıl önce kullanılan eski adının geri alınması için gerekli müracaatlarda bulunacaklarını belirten Muhtar Enver Akgün, “Köyümüzün 45 yıl önce adı Aflak olarak anılırken şimdilerde Altınyazı olarak anılıyor. Gerekli girişimleri yaparak köyümüzün adının Aflak olmasını istiyoruz. Bizler hatırlamıyoruz ama Altınyazı olarak değiştirilmiş köyümüzün adı türbesi bulunan Aflak adını almalı” dedi.

“Köyde höyük ve yeraltı yerleşmeleri var”

Köyde höyük ve yeraltı yerleşmelerinin olduğunu ifade eden Kent Konseyi Kültür ve Sanat Bölüm Başkanı Mehmet Göktürk, köyün eski adına dair bildiklerini şöyle anlattı:

“Eski adı 1970’li yıllara kadar Eflak yada Aflak iken bu tarihlerde Altınyazı olarak değiştirilir. Köyün içerisinde adı kale olarak bilinen bir höyük vardır. Bu höyükte MÖ 2 binden günümüze kesintisiz bir yerleşim vardır. Hitit döneminden itibaren Frig, Roma, Helenistik ve Müslüman Türk döneminde yerleşim gören bir köydür. Kalehöyük’ten başka köy içerisinde yeraltı yerleşmeleri vardır. Daha önce yapılan çalışmalarda yeraltı yerleşiminin tescili yapılmıştır. Yeraltı yerleşimi içerisinde bir cami ve klişe bölümü de bulunmaktadır. Kilisenin tavanında ise bir haç vardır. Türbe içerisinde ise Peygamberimizin bir hadisinin de olduğu sanduka mevcuttur. Selçuklular döneminden gelen bir sanduka tipinin örneğidir. Köy etrafında bir türbe olduğuna dair bilimsel bir bilgi yok. Aflak Baba konusunda farklı ve kesin bir bilgi de yok dolayısıyla. Aflak Baba’ya ait olduğunu bildiğimiz bir sanduka var. Aflak adı Romanya’ya Osmanlıların verdiği bir ad. Romanya’ya Osmanlılar Eflak ve Boğdan adını vermiş. Muhtemelen Aflak Baba’nında Romanya’dan geldiği düşünülebilir.”

Köyün giriş ve çıkışında yer alan tabelalarda, köylüler tarafından yazılan eski isim de dikkatlerden kaçmıyor.