ABD, Tahran ile tırmanan gerilimin ardından geçtiğimiz gün İran Devrim Muhafızları’nın Kudüs Gücü birimin komutanı General Kasım Süleymani’yi Bağdat’ta düzenlediği İHA saldırısıyla öldürdü. Dünyayı sarsan bu gelişmenin ardından, Samsun Medya Grubu'na bağlı olan Samsun Canlı Haber TV ekipleri mikrofonlarını vatandaşlara uzatarak, "ABD ile İran arasında gelişen bu olayda Türkiye nasıl bir yol çizmeli?" sorusuna yanıt aradı.

BİZİM DOSTUMUZ YOK 

Çetin ÇEPNİLER: Türkiye ne kadar doğru harita çizerse çizsin dünyada bizim dostumuz yok. Hala ayrımcılıklar yapılıyor. Önemli olan bizim birlik içinde olmamız. Dünya ayağa kalksa Türkiye'den bir iğne bile alamazlar. Biz, birliğimizi dünyaya gösterelim. 

ÜLKEMİZİN GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ 

Ferhat GÜN: Türkiye'nin hiçbir yol harita çizmemesi gerekiyor. Biz ülkemizin güveliğini sağlamakla meşgul durumdayız. Onlarla sınır komşusuyuz ama önce kendi iç sorunlarımızı çözmeliyiz. 

TÜRKİYE KARIŞMAMALI 

Cemil TÜĞMEN: Türkiye böyle bir probleme hiçbir şekilde karışmamalı. Çünkü sürekli Suriye, Irak ve Amerika ile uğraşıyoruz.. Bizim artık kendi iç problemlerimizi halletmemiz gerekiyor. 

TARAFSIZ OLMALIYIZ 

Fahri ÇAMUR: Türkiye'nin tarafsızlık politikası izlemesi gerekli. Sonuçta 'Yurtta sulh cihanda sulh' olması lazım. Türkiye olarak taraf tutmamalıyız. Ülkemiz olarak sadece iç sorunlarımızla ilgilenmeliyiz. 

MENFAATLERİMİZ ÖNEMLİ 

Yaşar ZEHİR: Atatürk'ün dış politika stratejisi ile harita çizmemiz gerekli. Amerika Birleşik Devletleri'nin zaten ne olduğu ortada. Bizim ülkemizde Amerika asla desteklenmez ve kimse tarafından sevilmez. Türkiye, bu konuda kendi menfaatlerini koruyacak doğrultuda hareket etmeli. 

SAYGI DUYMALIYIZ 

Mehmet Ali KUŞTUL: Devlet büyüklerimiz bu konuyla alakalı ne derse biz de vatandaş olarak onları desteklemeliyiz. Sonuçta devletimizi yöneten onlar ve biz de bu kararlara saygı duymalıyız. 

SÜKUNETLE BEKLEMELİ 

Hasan UZUN: Zaten ülkemizin izlediği politika gayet normal ve her ikisinin de yanında değil. Bizim ülkemiz sükunetli bir şekilde beklemeli. Devlet büyüklerimiz konu hakkında daha anlamlı kararlar alacaktır fakat ben tarafsız kalınmasını isterim. 

SOĞUKKANLI OLMALIYIZ 

Yaşar TOKGÖZ: Türkiye izleyeceği dış politikada soğukkanlı davranmalı. Uluslararası siyasetimizi iyi yapmalıyız. Ülkemizin bulunduğu konum ise önemli olduğu için devlet büyüklerimiz adımlarını sağlam atmalı. 

İRAN'IN YANINDA OLACAK 

Mehmet YÜCEL: ABD, İran başkanını öldürerek aralarında büyük problemlere yol açılacağının görüntüsü ortaya çıkıyor. Ama İran ABD'ye saldırıda bulunur. Benim tahminlerim doğrultusunda ise Türkiye, İran'ın yanında yer alacak. Çünkü bu tarz suikast ve terörü biz kınıyoruz. 

SINIRIMIZI KORUMALIYIZ 

Sebahattin ÇETİN: Türkiye bu konuda sadece kendi sınırını koruyacak şekilde hareket etmeli. Sınırımızı korumak için bizim askerimizin Libya'ya gitmesi gerekiyordu ve gönderilecek. Bu konuda da sınırımızın korunması için ne gerekiyorsa yapılır. 

TARAFSIZ OLMALIYIZ 

Sadık BATKAL: Biz sadece kendi sınırlarımızı koruyalım ve ülke olarak başka bir olaya karışmamalıyız. Türkiye'nin tarafsızlık politikası izlemesi gerekiyor. Uzun zamandır sınır güvenliğimizle uğraşıyoruz. İnşallah sıkıntısız atlatırız. 

ÜLKEMİZ ZARAR GÖRECEK

Mustafa AYDIN: Bir türlü sıkıntıları atlatamadık. ABD söz veriyor bir şey yapmayacağım diye fakat tam aksini yapıyor. İran ve Amerika savaşırsa ülkemizin de zarar göreceğini düşünüyorum. 

Esra VURAL, Cemal Said KAPTAN