Bodrum’a bağlı Ortakent-Yahşi Mahallesi sahilinde yapılan ahşap iskelelerin birinin önünde toplanan vatandaşlar ‘İskele İstemiyoruz’, ve ‘Yalılar Halka Miras’ yazılı pankartlar açarak duruma tepki gösterdi.
Yahşi Yalısı sakinleri olduğunu belirten grup adına basın açıklamasını okuyan Tayfun Taşkan, Ortakent-Yahşi sahilinin uzun ve geniş kumsalları olması nedeniyle yerli ve yabancı turistler tarafından Bodrum’da en çok ziyaret edilen mavi bayraklı plajlardan olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ortakent Yahşi mavi bayraklı bir tatil beldesidir. Doğal güzellikleri, kamu haklarını kendi menfaatleri için yok sayan işletmeler o güzel denizin kalbine kazıklarını çakmaya başladılar. Esas trajik olan bu iskeleleri çakan Kefi Beach ve Dilek Ağacı Oteli’nin sahiplerinin OYDER( Ortakent Yahşi Yalılarını Koruma, Güzelleştirme ve Mavi Bayrak Derneği)’nin eski ve yeni başkanları olmaları. Ahşap iskelelerle ilgili yönetmelikte, kıyılarda nasıl uygulama yapılacağı tereddüte yol açmayacak şekilde belirtilmiştir”
“TÜRKBÜKÜ VE BENZERİ YERLERE DÖNÜŞMESİNE GÖZ YUMMAMIZ MÜMKÜN DEĞİLDİR”
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın genelgesini okuyan Taşkan, “Genelgede açıkça belirtilmişken, yasa ve yönetmelik hükümlerine aykırı olarak buraya iskele çakanlar ve izin verenler suç işlemişlerdir. Beldemizde bu yağma ve yok oluşa Türkbükü ve benzeri yerlere dönüşmesine göz yummamız mümkün değildir. Bu nedenle haklı tepkimizi imza kampanyası ile başlattık. Desteğimiz binleri buldu ce çığ gibi büyümeye devam ediyor. İskeleler sökülene kadar tüm yasal yollara başvuracağımızı vce mücadeleden vazgeçmeyeceğimizi duyururuz” dedi.
Açıklamanın ardından, ‘İskelelere Hayır’, Sahilde İşgale Son’, ‘Sahiller Halkındır’ sloganları atan grup alkışlar eşliğinde protestolarına son verdi.
“BU SADECE TİCARİ BİR ADIMDIR”
Ortakent-Yahşi sahilinde bulunan işletmenin sahibi Ahmet Aras 8 ayrı kurumdan onay alarak iskeleyi yaptıklarını belirterek şunları söyledi: “Takdir edersiniz ki yasada yeri olmayan bir şeye onay vermek zaten mümkün değil. İşletmelerimiz ayakta tutabilmek, özellikle Ortakent’i yerli elinde tutarak biz bu halde şu ana kadar taşıdık. Yerli elinde tutacağız ve bu sadece ticari bir adımdır ve başka bir şey değil ve biz kendimize güveniyoruz, temiz tutacağız burayı ve halka açık tutacağız. Buna garanti verebilirim zaten öyle bir işletme burası. Diğer beachler gibi biz burada girişte 100 Lira içerde hamburgere 30 Lira almıyoruz, böyle bir şey kesinlikle yok. Parada almıyoruz. Bizim otoparkımız var orayı kullanıyor gelen vatandaşlarımız. Bütün alanlarımızı kullanıyorlar bunun karşılığında sadece gelip yiyip içiyorlar. Bizim bütün bu konularda içimiz rahat. İskele konusunda da içimiz rahat”
Öte yandan protestocu vatandaşların iddiasına göre, iskele üzerinde asılı bulunan ve üzerinde ‘Kamuya Açık’ yazılı tabelanın ise yeni asıldığı belirtildi.