Tek nefeste 7 dünya rekorunun kırıldığı 1. CMAS Serbest Dalış Outdoor Avrupa Şampiyonası ve Cmas Uluslararası Serbest Dalış Kaş Başka Açık Yarışmaları sona erdi.

Antalya Kaş’ta gerçekleştirilen 1. CMAS Serbest Dalış Outdoor Avrupa Şampiyonası ve CMAS Uluslararası Serbest Dalış-Kaş Başka-Açık Yarışmaları 7 yeni dünya rekoruna sahne oldu.

19 ülkeden 85 sporcunun Kaş İnceboğaz plajı açıklarındaki dalışlarında üç ayrı serbest dalış disiplininde 7 yeni dünya rekoru kırıldı. Sabit ağırlık monopalet, sabit ağırlık paletsiz, sabit ağırlık çift palet disiplinleri tamamlanan iki uluslararası yarışma son gün yapılan küp apnea disiplinindeki dalışlarla sona erdi. Yarışmalar Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) tarafından Kaş Belediyesi ve Kaş Kaymakamlığı işbirliğiyle gerçekleştirildi 2-7 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Geçen yıl yine Kaş’ta yapılan CMAS Serbest Dalış Outdoor Dünya Şampiyonası’nın yaklaşık iki katını bulan 13 ülkeden 58 sporcunun katılımıyla gerçekleşen 1. CMAS Serbest Dalış Outdoor Avrupa Şampiyonası’nda Rusya’dan Alexey Molchanov, Ukraynalı Alenka Artnik ve yine Ukrayna’dan Natalia Zharkova 2 ayrı disiplinde yeni dünya rekorlarına imza atarken, Hırvat Goran Colak’tan da bir dünya rekoru geldi.

Erkeklerde Rus sporcudan 122 ve 108 metrede gelen iki yeni dünya rekoru

Rus Alexey Molchanov, sabit ağırlık monopalet disiplininde tek nefeste 122 metreye dalarak Hırvatistan’dan Goran Colak’ın 110 metrelik, sabit ağırlık çift palette de 108 metreyle İtalyan Davide Carrera’nın 96 metrelik derecesini geçerek bu disiplinlerde iki yeni dünya rekorunun sahibi oldu.

Ukraynalı kadın sporculardan 4 dünya rekoru

Kadınlar kategorisinde Ukraynalı iki sporcu gösterdikleri müthiş performansla şampiyonaya damgasını vurdu. Alenka Artnik, sabit ağırlık monopalette 95 metrelik derecesiyle İtalyan Alessia Zecchini’nin 93 metrelik derecesini, sabit ağırlık çift palet dalışlarında ise 85 metreyle yine kendisine ait olan 82 metreyi geçerek bu iki ayrı disiplinde iki dünya rekorunun sahibi oldu.

Sabit ağırlık çift palet disiplininde Ukrayna’dan Natalia Zharkova 85 metrelik dereceyi daha kısa sürede yaptığı için Avrupa Şampiyonu olurken, bu disiplinde ikinci olan Alenka Artnik ile aynı dünya rekorunu paylaştı. Natalia Zharkova, ikinci dünya rekorunu sabit ağırlık paletsiz yarışlarında kırdı. Çek Cumhuriyeti’nden Alena Konenca’nın geçen yıl Kaş’taki Dünya Şampiyonası’nda elde ettiği 60 metrelik dereceyi 65 metreye çıkararak bu disiplinde yeni dünya rekorunun sahibi oldu.

Derya Can Avrupa dördüncüsü oldu

Altyapıdan gelen genç sporcularla hızlı ve yeniden bir yapılanma sürecine giren Serbest Dalış Milli Takımı’nda en iyi derece kadınlar kategorisinde Derya Can’dan geldi. Derya Can, sabit ağırlık çift palet yarışlarında 70 metreye dalarak Avrupa dördüncüsü oldu.

Millilerden 4 altın, 7 gümüş, 6 bronz madalya

Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu’nun (CMAS) resmi aktiviteleri arasına alınan CMAS Uluslararası Serbest Dalış Kaş Başka Açık Yarışmaları ise Türkiye, Şili, Honkong, Amerika ve Ekvatorlu sporcuların yanı sıra Avrupa Şampiyonası’nda yarışan ülkelerin sporcularının da katılımıyla bu yıl ilk kez gerçekleştirildi. Bu turnuvada Türkiye, 4 altın, 7 gümüş, 6 bronz madalya elde etti.

TSSF Başkanı Doç. Dr. Özen: “Dünyanın en güçlü sporcuları Kaş’a geldi”

Kaş Meydanı’nda gerçekleşen kapanış ve madalya töreninde konuşan TSSF Başkanı Doç. Dr. Şahin Özen, dünya rekorlarına imza atılan böylesine başarılı bir organizasyonu gerçekleştirmenin mutluluğu ve gururu içinde olduklarını dile getirdi. “Kaş, geçen yıl Dünya Şampiyonası bu yıl Avrupa Şampiyonası ve ilk kez düzenlenen CMAS Uluslararası Serbest Dalış Kaş Başka Açık Yarışmaları’na ev sahipliği yaptı. Avrupa Şampiyonası’na yüksek bir katılım oldu. Bu da bizlere, Kaş’ın artık dünyanın en güçlü sporcularının tercihi haline geldiğini göstermektedir. Bu organizasyonlarımız, Kaş’ın dünyanın serbest dalış merkezine dönüşmesine ve serbest dalışın olimpik bir spor olması yolunda çok önemli bir değere sahiptir” dedi.