Şahismail GEZİCİ/ELAZIĞ, () - ELAZIĞ'da merkeze bağlı Çallıca Köyü sakinleri, köye yakın yapılan tavuk çiftliklerinin yaydığı kötü kokulara dikkat çekmek amacıyla eylem yaptı. Köylülerin yürüyüşü nedeniyle jandarma olası bir olay için robokoplarla aldığı sıkı önlemler arasında köyüler basın açıklaması yaparak tavuk çiftliğine kadar yürüdü.
Merkeze bağlı Çalıca Köyü sakinleri, köy çevresinde kurulan tavuk çiftliklerinden yayılan kötü kokuya dikkat çekmek amacıyla, yakınlarda bulunan bir tavuk çiftliğine kadar protesto yürüyüşü düzenledi. Jandarmanın robokoplarla sıkı önlem aldığı yürüyüş ardından tavuk çiftliği yakınlarında toplanan köylüler adına konuşan Metin Eren Erol, şöyle dedi:
"Burada toplanma nedenimiz son zamanlarda da Tarımsal Kalkınma Destekleme Kurumu'nun yürütmüş olduğu tarım politikası, kırsal kalkınma adı altında yürütmüş olduğu politikanın köylümüze vermiş olduğu zararlar. En basiti burası organize tavuk çiftliği sahasına döndü. Tavuk çiftliği, eli kremli ama cebinde 200-300 bin lirası olan bütün iş adamları, köyle alakası yok ama; 'ne yapayım, hangi işi yapayım?' diye düşünen, tabi muhtarın da öncülüğünde gelip tavuk çiftliği kurmaya başladı. Köylü bu çiftlikten, hem koku noktasında mağdur, hem de görsel olarak mağdur. Buralar yeşil alanlar, buralar orman, milli parklar sahası, ama böyle olunca köylü artık kendi köyüne gelemez oldu. 500 metre aşağıda insanlar o yoldan geçemez oldu. Ne diyor yönetmelik? Yerleşim yerine 250 metreye kadar tavuk çiftliği kurulabilir diyor ama 500 metre, 1 kilometre öteden kokusu buraya geliyor. Bir başka mevzu; 250 metre diye sen not düşüyorsun, fakat köylünün arazisi köylü akşama kadar tarlada çalışmak zorunda, tavuk çiftliğinin yanı başında tarlası var. Bu adam nasıl çalışacak burada? Yazık değil mi bu millete?"
Köylüler tavuk çiftliği yaptırmak için arazi temininde suçladığı Köy Muhtarı Sellahattin Çiçek ise, suçlamaları kabul etmediğini ifade ederek, "Bu çiftliklerin kurulmasında benim hiçbir rolüm yok. Benim haberim bile yok" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından köylüler tavuk çiftliğinin dışarıda toplanan gübrelerin kaldırılmasını istemesi, köylüler ile çiftlik çalışanları arsında kısa süreli gerginliğe sebep oldu. Jandarmanın araya girmesiyle gerginlik sona ererken, eylemci köylüler daha sonra köylerine döndü.

FOTOĞRAFLI