Buna göre, işveren sezon sonunda iş sözleşmesini askıya aldığı ya da iki sezon üst üste 6 ay çalıştırdığı işçiyi yeni sezonda işe almazsa ihbar ve kıdem tazminatı ödemek zorunda. Kıdem tazminatı, çalışılan her yıl için en az bir aylık brüt asgari ücret (2558 lira) üzerinden hesaplanıyor. Mevsimlik işlerde işçinin çalışmadığı dönemler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmıyor.

2008 yılında yapılan düzenlemeyle tarım sektöründe bulunan mevsimlik işçiler sigorta zorunluluğunun dışında bırakılırken, 2011 yılında ilave olarak eklenen Ek Madde 5 ile sigorta hakkı sağlandı.  Yasaya göre, tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle geçici olarak çalışan mevsimlik işçilerin sigortalı olabilmesi için işe giriş bildirgesini, sürekli ikametlerinin ya da çalıştıkları yerin bağlı bulunduğu muhtarlıklar ile tarım müdürlüklerine onaylatarak sosyal güvenlik merkezlerine başvurmaları gerekiyor.

İşlemleri yaptırma zorunluluğu işçiye ait olurken, mevsimlik işçi çalıştıran işverenlerin sigorta yaptırma zorunluluğu bulunmuyor.  Bunun için işçinin primleri kendisinin yatırması gerekiyor. Buradaki tek avantaj işçinin 26 gün üzerinden prim yatırarak 30 günlük sigortalı sayılması. Mevsimlik tarım işçisi bu yıl bu kapsamda her ay 709 lira prim yatırarak sağlıktan yararlanırken, emekliliği için gerekli primlerini tamamlayabilir.