Baharın müjdecisi nevruz, Gazi Üniversitesi’nde coşkulu törenlerle kutlandı.
Nevruz etkinlikleri kapsamında Türk Cumhuriyetleri’nden Ankara’ya gelen sanatçı ve dans grupları, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber’i makamında ziyaret ederek, nevruz tepsisi takdim etti. Prof. Dr. Büyükberber, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Türker ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov yumurta da tokuşturdu. Daha sonra heyetle birlikte üzerinde Türk Cumhuriyetleri bayraklarının asılı olduğu ağacın yanına geçildi. Heyet, ağacın ve Rektörlük binasının önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
Nevruz kutlamaları Rektörlük yerleşkesindeki etkinliklerin ardından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde devam etti. 100. Yıl Konferans Salonu’ndaki Nevruz etkinlikleri, 20 Mart’ta fakültenin kuruluşunun 60. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirildi. Öğrenciler ve öğretim üyeleri, fakülte bahçesinde Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinovve, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Kavruk tarafından yakılan nevruz ateşinin üzerinden coşkuyla atladı.
Türk Cumhuriyetleri’nden gelen sanatçıların ve dans ekiplerinin katıldığı nevruz kutlamasında renkli görüntüler yaşandı. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan, Başkurdistan, Saha-Yakut, Tiva, Altay, Hakas, Kabardin Balkar, Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı Sincan Uygur Özerk Bölgesi, İran, Özbekistan’a bağlı Karakalpakistan, Moldava’ya bağlı Gagavuzya gibi Türk Cumhuriyetleri’nden gelen sanatçılar ve dans grupları konuklara tam bir müzik ziyafeti ve görsel şölen yaşattı.
Etkinliklerin açılışında konuşan Prof. Dr. Hikmet Kavruk, fakülte hakkında bilgiler vererek, “İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin 60. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen Nevruz Bayramı etkinliğine hoşgeldiniz” dedi.
Rektör Prof. Dr. Büyükberber ise, Türk dünyasının büyük bir dünya olduğunu söyledi. TÜRKSOY’un Türk dünyasının tanıtımı açısından önemli çalışmalar yaptığına değinen Büyükberber, çalışmalarından dolayı TÜRKSOY’a teşekkür etti. Gazi Üniversitesi olarak Türk dünyası ile ilişkiler kurmaya önem verdiklerini vurgulayan Büyükberber, şöyle konuştu:
“Biz Türkiye’de önemli işler yapıyoruz. Misyonuz bu. Türk Cumhuriyetleri’yle müfredatımızı denk hala getirmeye çalışıyoruz. Bu çalışma bile Türk dünyasına önemli bir hizmet. Bu hafta ayrıca 253 bin şehit verilen Çanakkale Zaferi’nin de yıl dönümü. Bu zafer imanın zaferi. Bu vatan şehitlerin. Bunu bilincimize yerleştirmeliyiz. Türklük ve İslam birleştirici bir unsurdur. Gazi Üniversitesi bunun için uğraşacak. Kardeşlik ve dostluk demek güç; güç ise birleşmek demektir.”
Düsen Kaseinov da açılış konuşmasında nevruz hakkında bilgiler verdi. Kaseinov, nevruz etkinlikleri nedeniyle Rektör Prof. Dr. Büyükberber’e teşekkür etti.
Konuşmaların ardından gösterilere geçildi. Gösterilerden sonra Prof. Dr. Süleyman Büyükberber tarafından TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’a plaket takdim edildi. Rektör Büyükberber, sanatçılara Gazi Üniversitesi’yle ilgili hediyeler vermeyi de ihmal etmedi.