Üniversitelerin web tabanlı yayınlarını artırmalarını ve web sayfalarını daha etkin kullanmalarını teşvik etmek amacıyla Cybermetrics Laboratuvarı tarafından hazırlanan Webometrics 2015 Yılı Üniversiteler Sıralaması açıklandı. Avrupa Kategorisi’nde ilk 100’de Türkiye’den herhangi bir üniversitenin yer almadığı sıralamada, Selçuk Üniversitesi (SÜ) 6 bin 163 üniversite arasından 325’inci sırada yer aldı. Dünya Sıralaması Listesi’nde ise 2014 yılında 1333’üncü sırada yer alan Selçuk Üniversitesi 2015 yılında 537 basamak birden yükselerek 796’ıncı sıraya yerleşti.
AVRUPA’DAKİ 6163 ÜNİVERSİTE DİKKATE ALINDI
Dünya çapında yenilikçi ve girişimci üniversite olabilmek için bilimsel anlamda uygun stratejilerin geliştirilmesinde üniversiteler dünya sıralamalarının önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Gökbel, “Bu sıralama kriterlerinden biri olan Webometrics, 2015 yılı Ocak ayı üniversiteler sıralamasını geçen hafta yayınladı. Web sayfalarının; görünürlük, büyüklük/boyut, zengin/bilimsel içerikli dosyalar ve akademik/bilimsel içerik kriterlerine göre Webometrics, Avrupa Sıralaması için 6 bin 163 üniversiteyi değerlendirmeye aldı. Buna göre Selçuk Üniversitesi, Avrupa Sıralamasında 325’inci basamakta yer aldı” dedi.
Sıralamada Avrupa’da Türkiye’den ilk 100’de hiçbir üniversite yer alamazken, İstanbul Üniversitesi 106’ncı, ODTÜ 212’nci, Ankara Üniversitesi 270’inci, Ege Üniversitesi 284’üncü, İTÜ 285’inci, Hacettepe Üniversitesi 294’üncü, Bilkent Üniversitesi 303’üncü, Boğaziçi Üniversitesi 312’nci, Gazi Üniversitesi 314’üncü, Anadolu Üniversitesi 315’inci sırada yer aldı. Selçuk Üniversitesi ise 325’inci basamakta Anadolu Üniversitesi’nin hemen arkasında yer aldı.
DÜNYA SIRALAMASINDA ÖNEMLİ SIÇRAMA
Webometrics Dünya Sıralamasında ise 25 bini aşkın yüksek eğitim kurumu değerlendirildi. Dünya’da 2014 yılında 1333’üncü sırada yer alan Selçuk Üniversitesi, 2015 yılı Ocak ayı sıralamasında bir önceki yıla göre 537 basamak birden yükselerek 796’ncı sıraya yerleşti.
Web sitelerinin, 21.yüzyılda bir üniversiteye dair eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve topluma hizmet misyonlarının yerine getirilmesi bakımından son derece önemli bir araç olduğunu ifade eden Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, sıralamadaki başarının mutluluk verici olduğunu ifade etti. Rektör Prof. Dr. Gökbel, “Üniversitelerin web siteleri hali hazırda en önemli bilimsel iletişim aracı, kampüs dışı uzaktan eğitim için önemli bir kanal, toplum katılımı için açık bir forum ve yetenek çekmek için evrensel bir vitrin görevi üstlenmektedir. Üniversite yönetimi olarak teknik ve içerik bakımından Selçuk Üniversitesi web sayfasını daha da geliştirmek için her türlü iyileştirme sürekli yapılmaktadır. Ayrıca bu süreçte emeği geçen tüm akademik ve idari personelimize teşekkür ediyorum” dedi.