TRABZON (AA) - Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, kurban kesiminde, mide ve bağırsak içeriğinin bakteriyel bulaşmaya neden olacağı için kesinlikle etle temas etmemesi gerektiğini bildirdi.

Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, et ve et ürünlerinin bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun ortam olduğunu belirterek, bu nedenle hastalık yapan mikroorganizmaların ete bulaşmasının önlenmesi, ette mevcut mikroorganizma sayısını azaltmak ve toksin salgılamalarını engellemek için kesim, yüzme ve parçalama işleminin serin yerde titizlikle yapılması gerektiğini vurguladı.

Kurban kesiminde, mide ve bağırsak içeriğinin bakteriyel bulaşmaya neden olacağı için kesinlikle etle temas etmemesi gerektiğine dikkati çeken Yazıcı, şöyle devam etti:

"Mide ve bağırsak içeriği görünebilir şekilde karkasa bulaşmışsa, kan pıhtısı veya fazla miktarda kir var ise gövde makul ölçüde yıkanmalıdır. Bunun dışında mümkün olduğunca gövdeyi yıkamaktan kaçınılmalıdır. Unutulmamalıdır ki yıkama ile görünebilir kirler temizlenebilir ancak mikroplar bertaraf edilemez. Kesim ve yüzme işlemleri sırasında kan pıhtılaşmaması, etin renginin normal olmaması, göğüs kafesinde inci tarzı oluşumlar bulunması gibi anormal durumla karşılaşıldığında görevli veteriner hekim çağrılmalıdır. Böylelikle kist hidatid, şarbon, sarılık, sistiserkoz ve sarkosporidoz gibi hayvanlardan insanlara geçen (zoonoz) hastalıkların teşhisi yapılabilir."

Yazıcı, iç organların kesimden sonra en geç 30 dakika içinde çıkarılması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"İç organların çıkarılması geciktirilirse işkembe ve bağırsak gazlarının kokusu ete geçebilir. Ayrıca işkembe ve bağırsakta bulunan mikropların etkisi ile etin ısısı yükselebilir ve dolayısıyla etin rengi solar ve sulu bir hal alır. Bu ise etin dayanma süresini azaltır. Yenilmeyen iç organlar usulüne uygun şekilde imha edilmeli veya derin çukurlara gömülmelidir. Gömme işlemini yaparken çukura atılan organların hayvanların çıkaramayacağı derinlikte olmasına, üzerine sönmemiş kireç dökülmesine dikkat edilmelidir. Böylelikle bir çok zoonoz karakterdeki hastalığın bertaraf edildiği unutulmamalıdır."

Kesimi takiben ortaya çıkan kan, mide ve bağırsak içeriğinin gelişi güzel şekilde etrafa atılmaması ve akarsulara dökülmemesinin çevre sağlığı yönünden önemli olduğunu belirten Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hastalık taşıyan iç organlar (karaciğer ve akciğer gibi) köpek ve kedilere verilmemeli. Bütün bunlar usulüne uygun şekilde imha edilmeli veya derin çukurlara gömülmelidir. Kesilen kurbanlıkların kayıtlı olduğu veteriner bilgi sisteminden silinmesi, önümüzdeki günlerde yapılacak hayvancılıkla ilgili projelerde önem arz ettiğinden muhakkak kesilen hayvana ait kulak küpeleri, il kurban hizmetleri komisyonunun belirlediği kesim yerlerindeki görevlilere veya en yakın il veya ilçe müdürlüğüne teslim edilmelidir."