Bitlis’in Ahlat ilçesinde ekmeğe yapılan zam vatandaşların tepkisine yol açarken, fırıncılar ise yüksek maliyetten dolayı yapılan zammın normal olduğunu belirtti.
İlçede ekmeğe yapılan yüzde 20’lik zam vatandaşların tepkisiyle karşılaşırken, fırın işletmecileri ise ham madde alımında yaşadıkları yüksek maliyetten dolayı zammın normal olduğunu ifade ettiler. Ekmek zammını fazla bulan vatandaşlar tepki gösterirken, fırıncılar ise girdi fiyatlarının fazlalığından dolayı zammın yerinde olduğunu vurguladı. İlçedeki fırıncılardan Enes Şahin, daha önce tanesi 75 kuruştan satılan ekmeğin yapılan zam ile birlikte 90 kuruş olduğunu ifade ederek, buğday ürünlerindeki yüksek maliyetten dolayı yapılan zammın normal olduğunu söyledi. Şahin, “Maya, un, kepek, susam gibi ekmek yapımında kullandığımız ürünlerin fiyatı oldukça yüksek. Hal böyle olunca tanesini 75 kuruştan sattığımız ekmek fiyatı bizler için düşük oluyordu. Son olarak yapılan düzenlemeyle ekmeğin gramajı aynı kalarak fiyatı 90 kuruş oldu. Tabi bazı vatandaşlar bu duruma tepki gösteriyor” dedi.
Vatandaşlar ise, ekmek gramajının aynı kalmasıyla birlikte zam yapılmasına tepki göstererek, yapılan zam ile birlikte ekmek gramajının artmasının daha uygun olacağını belirtiyor.
Konu ile ilgili kısa bir açıklama yapan Ahlat Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mesut Şeker ise, Bitlis Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanlığı tarafından yüksek maliyetlerinin göz önünde bulundurulmasıyla birlikte zam yapıldığını söyledi.