Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya’dan Türkiye’ye doğalgaz iletecek olan Türk Akımı’na yönelik, "2016’nın sonuna kadar hem Trakya’yla ilgili tespit yapmayı ve hem de doğalgaz boru hattının döşenmesine başlamayı planlıyoruz" dedi.
Bakan Yıldız, bir televizyon kanalında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bugün Gazprom heyetiyle yapılan görüşmelerde Rusya’yla devam eden doğalgazda indirim görüşmelerinde ilerleme kaydedilip kaydedilmediğine açıklık getiren Bakan Yıldız, "Gazprom Başkanı Miller, 30 kişilik bir heyetle geldi. Konuştuğumuz konular içinde doğalgaz fiyatları da vardı. Bundan önce 2 seans görüşme yapmış, istediğimiz noktaya gelememiştik. Sabah ki toplantıda ileriye dönük her iki ülkenin de ümitlenmesi gereken iyi bir müzakere yapıldı" şeklinde konuştu.
Önümüzdeki hafta sonu Gazprom Başkanı Miller’ı yine davet ettiğini ve yeniden bir araya geleceklerini dile getiren Yıldız, "Boru hattı projesi ve doğalgaz fiyatlarını ele alcağız. Tabii ham petrol varil fiyatlarına bağlı olarak doğalgaz fiyatlarının da üreticiler için düşüyor olması aslında kendilerini müzakerelerde zorlayan unsurlar. Yani hem formülden dolayı düşüyor, hem siz ayrı bir indirim istiyorsunuz, bunların hepsi birden bize ağır geliyor dediler. Ama biz argümanlarımızı ve neler istediğimizi ortaya koyduk. Sonuçta iyi bir görüşme oldu. 3 saat görüştük. Sonra teknik düzeyde arkadaşlarımız görüşmelere devam ettiler. Çünkü Güney Akım yerine kullanılan Türk Akımının da üzerinde daha reel ortama geçen, hukuki bağlayıcılığı olmayan metinlerden artık bundan sonra daha farklı metinlere geçilmesiyle alakalı prensip kararı aldık" ifadelerini kullandı.
"2016 SONUNA HATTIN DÖŞENMESİNE BAŞLAMAYI PLANLIYORUZ"
"Gazprom’dan yeni düşünülen boru hattından Türkiye’ye ilk gaz akışının Aralık 2016’da olacağına dair açıklama geldi. Takvim nedir?" sorusu üzerine Yıldız, "Kendini artık Türk Akımı ismine bırakan yeni projeyle Karadeniz’i doğrudan geçecek 4 tane boru hattıyla toplam 63 milyar metreküp taşınması planlanıyor. Planlanan öncelikle 1. borudan başlamak, 2016’nın sonuna kadar da hem Trakya’yla ilgili tespit yapmak ve hem de doğalgaz boru hattının döşenmesine başlamak. Güney Akım’ın da Tanap’la kendi içinde tatlı bir rekabetle bu noktayı yakalamak istediğini gördük. Mavi Akım’la alakalı kapasite artışını tekrar konuştuk. 2016 sonu 2017 başına bu boru hatlarını yetiştiriyor olmak önemli bir konu. Bu konuyla alakalı önümüzdeki hafta sonu kendilerini davet ettik. Ciddi bir yatırım gerçekleştirilecek. Rusya ekonomisinin projeye katkıları hangi düzeyde olacak, herhangi bir risk görülüyor mu, bunları detaylı şekilde görüşeceğiz" karşılığını verdi.
"Bugünkü görüşme somut sonuçları olan bir görüşmeydi" diyen Yıldız, şöyle devam etti:
"Görüşmeden her iki taraf da memnun ayrıldı. Doğalgaz fiyatlarıyla alakalı henüz müzakerenin sonuna gelmediğimiz ortamda her iki görüşmeyi gerçekleştiriyoruz. Doların yükseliyor olmasına rağmen şuandaki fiyatlar 2008 Kasım ayı fiyatlarıdır. 6 yıldır aynı doğalgaz fiyatına vatandaşımıza satıyoruz. Bu şu demek, sanki ham petrol varil fiyatı 50 dolar seviyesindeymiş gibi bir ortamda doğalgaz veriyoruz. BOTAŞ’ın hazineye ve gümrüklere 6 milyar TL’lik borcu var. KDV’den dolayı borçlular. Onu ödedikten sonraki kalan hesap bize bundan sonraki edeceğimiz cümleyi söyler. Gerçekçi olmamız lazım ama bütün elde edilen kazanımlar vatandaşımız ve sanayicimiz içindir."
"ELEKTRİK FATURALARINDA GİZLİ VEYA AÇIK ZAM SÖZ KONUSU DEĞİL"
Elektrik faturalarının yüksek geldiği yönünde iddiaları da değerlendiren Yıldız, "Bütün dağıtım şirketlerini özelleştirdik. Ama mal varlıklarını satmadık, işletme hakkını verdik. Kamu hizmetini özel sektör eliyle gördürüyoruz. İletim hatları yine devletindir. Sayaçları eğer zamanında okumuyorsa bununla alakalı ikazlarımızı kendilerine yaptık. Gizli veya açık bir zam söz konusu değil" dedi.
"Ödemelerin memurların maaş aldığı her ayın 15’inde yapılması durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise "Bu bizden talep edilen bir konuydu. Emekli ve memurlarımızla ilgili. Her birinin maaşını aldığı gün farklı. Bunlarla alakalı kolaylık sağlayalım ve vatandaşımız rahat etsinler diye. Bu düzenlemeler vatandaşımız lehine yapıldı" yanıtını verdi.
"AKARYAKITTA SON 7 AYDA VATANDAŞIN CEBİNE 15 MİLYAR TL GİRDİ"
Bakan Yıldız, petrol fiyatlarının enerji maliyetleri açısından Türkiye’ye sağladığı tasarrufa yönelik açıklamalarda bulundu. Yıldız, "Vatandaşımızın bizatihi cebine giren 15 milyar TL’lik son 7 ay içerisinde kullanılan akaryakıtla alakalı giderlerini azaltmış oldu. Bugün 18.6 milyon adet araç depo başına 56 TL daha ucuza benzin, 50 TL daha ucuza motorine dolduruyor. Bu miktarın toplamı 15 milyar TL civarında. Bu benzini motorini daha çok kullanacağımız anlamına gelmez. Benzin satışlarında tüketimin daha çok tahrik edildiği bir noktaya gelmememiz lazım. İsraf etmeyelim, ihtiyacımızdan fazla kullanmayalım" dedi.
"DOĞALGAZ KULLANIMINDA CİDDİ ARTIŞ VAR"
Doğalgaz kullanımında Ocak ayında artış olup olmadığına yönelik konuşan Yıldız, "Çok ciddi artışlarımız var. 10 günde 2 milyar metreküp doğalgaz kullandık. Türkiye’nin yılda 48 ila 50 milyar metreküpler civarında doğalgaz kullandığını düşünürsek 25’te birini 10 günde kullanmış oluyoruz. Doğalgaz arz güvenliğimizde hiçbir sıkıntı oluşmadı. Hem Şubat hem de Mart ayında daha dikkatli olmamız gerek. Bundan sonra da sıkıntı yaşamamak gerek. Doğalgaz fiyatlarında herhangi bir zam söz konusu değil. Elektrikte 2014 yılında arzımız talepten yüzde 12 daha fazla hale geldi. 2014 yılında biz 5200 MW civarında bir kurulu güç daha ekledik" diye konuştu.
"Kuzey Irak petrol akışı hangi seviyede?" sorusuna da cevap veren Yıldız, "Geçen hafta Bağdat’taydık. Bağdat ve Erbil’in anlaştığı üzere 50 tankerde 40 milyon varillik bir kapasite yakalandı ve 450 bin varil/güne geçildi. Onların hedefi 500 bin varil/gün. Her artan rakam Irak’ın normalleşmesiyle alakalıdır. 410 MW’lık yüzer santral Basra bölgesinde elektrik sağlayacak" ifadelerini kullandı.
"PETROL FİYATLARININ DÜŞMESİNE TEK ÜZÜLEN KURUM TPAO"
Türkiye’de petrol arama çalışmalarını değerlendiren Yıldız, "Bir önceki yıla göre kuyu sayısı ve sondaj arttı. Özel sektör ve TPAO geçen yıl toplam 1,5 milyon metre sondaj yaptı. Batı Karadeniz’de Shell’le yeni bir sondaja başlıyoruz. Barbaros’un yaptığı sismikler bize önemli sonuçlar verecek. Aslında petrol fiyatlarının düşmesine tek üzülen kurumumuz TPAO diyebiliriz. TPAO’nun 500 milyon dolar civarında geliri düştü. Bu bazı yatırımları etkileyecek gibi görünüyor. Biz bankadan kredi yoluyla yatırım yapılmasını doğru bulmuyoruz" şeklinde konuştu.
AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ TAKVİMİ
Yıldız, Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatının ne zaman faaliyete geçeceğine ilişkin ise, "Rusya genel bütçesinden Akkuyu Nükleer santral projesine bu yıl için 50 milyar ruble ayrılmıştı. Ruble’nin değerinin düşüyor olması buraya ayrılan payı etkiliyor. Liman ihalesi geçtiğimiz hafta yapıldı. Bunlar fiili olarak inşaatların başlayacağını söylüyor. Türk firmalarımızın inşaatta rol almasıyla alakalı 460’a yakın firma tespit edildi. Ruslarla anlaşmamız şu ne kadarı Türkiye’de yapılıyorsa biz onu buradan alırız. Şu an için 6,5 milyar dolarlık kısmını Türkiye’de yerli firmalarımız yapabiliyor. Ancak yapamadığı parçaları da önümüzdeki dönemde yapacağına inanıyoruz" açıklamasında bulundu.
Enerji tasarrufuna yönelik de değerlendirme yapan Yıldız, "4 milyar TL’lik kazanç hedefimiz vardı. Bunun önemli bir kısmını almaya başladık. O kültür oluşmaya başladı. Bununla ilgili kanunlar ve mevzuatlar da tamamlanmış durumda. Şu ana kadar 3,5 milyar TL kadar tasarruf ettik" dedi.