Genç fotoğrafçı Kamuran Erkaçmaz’ın “Acının İki Yüzü” adını verdiği sergisi, Diyarbakır’da açıldı. Serginin açılışında konuşan Erkaçmaz, serginin halklar arasında herhangi bir sorunun olmadığını gösterdiğine dikkat çekti.
PKK militanı olan üç dayısını dağda, yakın bir arkadaşının ağabeyini de askerken girdiği çatışmada kaybeden genç fotoğrafçı Kamuran Erkaçmaz, yürüttüğü “Acının İki Yüzü” projesi çerçevesinde, 7 ayda 70’e yakın il ve 100’den fazla ilçeyi otostop yaparak, gezdi. Gittiği il ve ilçelerde, oğullarını askerde ya da dağda kaybeden ailelerle görüşen Erkaçmaz, çektiği fotoğrafları, Diyarbakır’da sergiledi. Onlarca hikayeden seçilen fotoğraflar, ses kayıtları, videolar ve yaşamını yitirenlerin kişisel eşyalarının yer aldığı sergi, Büyükşehir Belediyesi Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda bulunan Amed Sanat Galerisi’nde açıldı. Serginin açılışına, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Kültür Bakanı Xalıt Doski, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, ilçe belediyelerinin eş başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.
“HALKLAR ARASINDA SORUN YOK”
Açılışta konuşan Erkaçmaz, çalışmanın konusunu oluşturan ve daha önce hiç tanımamasına rağmen evlerinde misafir olarak kaldığı ailelere teşekkür etti. Serginin bu ülkede halklar arasında herhangi bir sorunun olmadığını gösterdiğini belirten Erkaçmaz, serginin PKK’lı ve asker ailelerinin desteğiyle gün yüzüne çıktığını ifade etti. Projeye başlarken ekonomik olarak herhangi bir gelirinin olmadığını bildiren Erkaçmaz, çalışma esnasında ailelere misafir olduğunu ve onların desteğiyle bu projeyi tamamladığını dile getirdi. En büyük dileğinin barışın gelmesi olduğunu vurgulayan Erkaçmaz, serginin de barışa hizmet etmesini diledi. Çalışmada yer alan ailelerin, başka ailelerin bu yolda canlarını yitirmemesi için kendisine destek olduğuna dikkat çeken Erkaçmaz, “Onların durumlarını duyurmamı istediler. Bu sergim umarım barışa katkı sunar. Bundan sonra ne PKK’lı ne de asker ailelerinin dediği gibi kimse yaşamını yitirmez” dedi.
“ARTIK HERKES BARIŞ İSTİYOR”
Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı ise Mezopotamya topraklarının tarihinin acıyla yoğrulduğunu bir kez daha gördüklerini belirterek, sonu olmayan bu kirli savaşta ailelerin evlat acısı yaşadığını vurguladı. Artık herkesin özgürlük ve barış istediğini anlatan Anlı, “Aydın ve sanatçılarımız sayesinde bu topraklarda Kürt, Türk, Arap, Fars, Ezidi, Keldani, Ermeni tüm inançlar ve kültürler bir arada ve kardeşçe yaşayacağı yeni bir yaşamı inşa edeceğiz” diye konuştu.