TİFLİS (İHA) – Gürcistan’da, çoğunlukla Azerbaycan Türklerinin yaşadığı köyde “El Bayramı” kutlandı.

Gürcistan’da çoğunluğunu Azeri Türklerin oluşturduğu Ağ bulak (Tetristkaro) ilçesinin Kosolar köyünde çeşitli köy ve şehirlerden gelen misafirlerin katılımıyla “El Bayramı” kutlandı. Kutlamaya; Azerbaycan, Rusya, Türkiye ve Gürcistan’ın devlet ve hükümet yetkilileri katıldı.

Törene katılanlar El Bayramının Gürcistan’da yaşayan Azerilerin yurt ve yuva bayramı olduğunu belirtti. Bu bayramın dostluk ve barışa bir çağrı olduğu açıklandı. Köy aydınları, köylerin yaşaması ve gelecek nesillere aktarılmasında bu törenin çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

Azerbaycanlı iş adamı Vagif Memişov Ümümsuriya yaptığı açıklamada, “Biz Azerbaycanlılar bu köyde yaşıyoruz. Her yıl bu bayramı kutluyoruz. Azerbaycan halkının yurdu burasıdır. Bu yurdu diğer milletlerle genişletmeliyiz. Burada 500 binden fazla Azeri yaşıyor. Ayrıca Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki ilişkiler giderek genişliyor. Ben bu durumdan çok memnunum” dedi.

Törende konuşan Profesör Mahal Kacarlı, “Bu törenlerin başlangıcını ben yaptım. 14 yıldır devam ediyoruz. Vagif Memişov Gürcistan’da halklar birliği ve halklar dostluğu oluşturdu. Halkımızı birleştirdi. Bu köye çok güzel bir hava getirdi. Ona çok teşekkür ediyor ve onunla gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Saz ustası Ramin Karayev Aşık ise “Kadim Türk yurdu, Ozanlar ozanı dedelerimizin-babalarımızın toprağı Kosalar köyünde obamızın, memleketimizin güzel bir törenindeyiz. Ben buradan Türk dünyasını, bizi seyredenleri selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

Törende, Azerbaycan ve Türk halkının müzikleri çalındı. Azerbaycanlı pehlivan olan Laçın ve Hüseyin kardeşler müzikler eşliğinde gösteri sundu. Tören havai fişek gösterileriyle sona erdi.