Şair ve Yazar Muhsin İlyas Subaşı’nın, ‘Hayatı, Edebi Şahsiyeti ve Eserleri’ Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından doktora tezine konu edildi.
Prof. Dr. Erdoğan Erbay’ın yönetiminde Esra Kürüm tarafından hazırlanan tez, Kürüm’e edebiyat doktorluğu unvanını kazandırırken, Muhsin İlyas Subaşı’nı da edebi şahsiyeti ve eserleriyle birlikte biyografisini bir bütün halinde edebiyat âlemine tanıtmaya fırsat verdi.
Dr. Esra Kürüm, üç yıla yakın bir süre çalışılarak hazırladığı bu tezini daha sonra, biyografi kitabı formatına dönüştürdü ve “Ortak Değerlerimizin Dili MUHSİN İLYAS SUBAŞI” adıyla yayınladı.
Dr. Kürüm, bu çalışmasının amacını şöyle açıklamaktadır:
“Muhsin İlyas Subaşı, sanatçı ve ilim adamının topluma dolayısıyla geleceğe ışık tutması gerektiği inancında olan son dönem sanatçılarımızdandır. Yetiştiği sosyal ve kültürel ortamın etkilerini eserlerine yansıtan Subaşı, modernizmin değer yargılarımızı, edebiyatımızı ve tarihe bakışımızı yozlaştırmaması için aydının vazifeli olduğu görüşündedir. Globalizmi bir tehlike olarak gören Batılıların değer yargıları çevresinde birleşirken Türklerin değer yargılarını birer birer unutmalarını sorun olarak görmekte çalışmalarını bu sorunun çözümünün hizmetine vermektedir.”
Bu doktora tezine nezaret eden Prof. Dr. Erdoğan Erbay ise, Muhsin İlyas Subaşı hakkındaki görüşlerini bu kitaba yazdığı takdim yazısında şöyle dile getirmektedir:
“Muhsin İlyas Subaşı, yirminci asrın yok edici maddî imkânlarına karşı, mana ve özü koyarak, bir ömür boyu mücadele eden insanlardandır. Bir milletin, miras yoluyla devreden, dünya ve ahiret ölçülerini, hayırlı bir halef sıfatı ve sadakatiyle taşımaya ahdetmiş, Hakk’ın has kulu, milletin bir ferdidir. Şiirden romana, poetikadan şehir mo¬nografisine, kalem oynattığı her sahada, Hakk’ın ve halkın koyduğu düsturu rehber edinmiş, hilâf-ı hakikat bir şey söylememeye itina ile bağlı kalmıştır.”
Şiir Vakti Yayınları arasında çıkan ve 400 sayfalık kitap, internet kitap satış sitelerinde okuyucuya sunulmaktadır.