1347-1351 yılları arası Avrupa'da çok sayıda ölüme ve felakete sebep olan veba virüsünün Madagaskar'da hortladığını ve dünya çapında bir krizin eli kulağında bizi beklediğini geçtiğimiz günlerde duyurmuştuk.

Veba virüsü şimdi de Hint Okyanusu'ndaki 115 ada üzerine kurulu tatil cenneti Seyşeller'de görüldü.

Seyşeller Sağlık Bakanlığı'nın Dünya Sağlık Örgütü'ne gönderdiği raporda şüpheli vakanın Madagaskar'ı ziyaret ettiği ve 6 Ekim 2017'de Seyşeller'e döndüğü belirtiliyor.

Akut solunum semptomları gelişen şüpheli vaka 9 Ekim 2017 tarihinde hastaneye başvurdu.

Yapılan tıbbi testlerin ardından şüpheli vakaya pnömonik veba teşhisi konuldu.

Pnömonik veba teşhisi konulan hasta karantinaya alındı.

11 Ekim 2017 tarihinde veba teşhisi konulan hasta ile iletişime geçen 10 kişiye balgam testi uygulandı. 9 ve 11 Ekim 2017 tarihlerinde iletişime geçtiği 10 kişiden 8'inde veba belirtileri gözlemlendi ve 8 hasta da karantinaya alındı.

Ardından diğer 2 hastanın da yapılan kontroller sonucu veba virüsü taşıdığı ortaya çıktı ve hastalar karantinaya alındı.

Yapılan tıbbi müdahalelerin ardından 17 Ekim 2017 tarihinde veba virüsü taşıdığı saptanan 11 hastaya tekrar kontroller yapıldı ve hastaların tümünün veba virüsünü yendiği sonucuna ulaşıldı.

11 kişinin direkt olarak görüştüğü 1223 kişi de takibe alındı ve 833'üne profilaktik antibiyotik tedavisi uygulandı. Hastalığın daha çok ilerlediği 4 kişi karantinaya alındı ve tedavi edildi.

Bakanlığın yaptığı açıklamada şu an için şüpheli tüm vakaların kontrol altına alındığı ve hastanede müşahade altında tutulduğu açıklandı.

9 ülke için veba virüsü uyarısı yapıldı!

Veba virüsü kapan kişilerde yüksek ateş, ağrı, kusma ve bulantı görülüyor.

Vebanın en yaygın biçimi olan hıyarcıklı veba (bubonik veba) lenf bezinin iltihaplanmasına ve ağrımasına sebep olabiliyor.

Hıyarcıklı veba türü insanlara pireler aracılığı ile bulaşıyor.

Pnömonik veba ise hıyarcıklı veba virüsünün akciğerlere bulaşması sebebiyle ortaya çıkıyor.

Vebanın en bulaşıcı türü olarak bilinen pnömonik veba, virüsü taşıyan insanlara ya da insanların kullandığı eşyalara direkt temas yolu ile bulaşabiliyor.

Pnömonik veba virüsü kapan kişilerde kanlı ve pis tükürük, sırt ağrısı ve öksürme görülüyor. Pnömonik veba virüsü ayrıca organ kaybına ve şoka sebep olabiliyor.

Pnömonik vebaya yakalanan kişiler derhal müşahade altına alınmazsa 18 saat içerisinde hayatını kaybedebiliyor.

Veba virüsü, laboratuvar ortamında yapılan kan, tükürük ve lenf bezinde bulunan iltihap örnekleri testi ile tespit edilebiliyor.

Veba virüsünün erken teşhisi durumunda hastalar antibiyotik ve destekleyici tedavi yöntemleri ile eski sağlıklarına kavuşabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü veba riskini ortadan kaldımak için pire karşıtı koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor.

Bazı ülkeler veba virüsü görülen yerlere seyahat konusunda uyarılar yayınlıyor.

Veba tüm dünyayı korkutuyor!