Türkiye ve Belçika hükümetleri arasında imzalanan anlaşma ile resmi olarak başlayan göçün 50’nci yılı sebebi ile hazırlanan fotoğraf sergisi Eskent Derneği organizasyonu ile Espark AVM’de Eskişehirlilerle buluştu.
16 Temmuz 1964 yılında imzalanan göç anlaşması sonrasını konu alan sergi, Belçika Gent Türk Ocağı tarafından Belçika Flaman Kültür Bakanlığı ve Özdernekler Federasyonu, Eskent Derneği desteği ile gerçekleştirildi. Serginin açılış konuşmasını yapan Eskent Başkanı Gürol Yer, “Milletimizin her ferdine karşı sorumluluğumuz gereği özellikle kültürel ve yaşamsal çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Belçika Gent Türk Ocağı ile beraber bir yürek sızısı ile baktığımız fotoğrafları şehrimizdeki yeni nesiller ile buluşturmak istedik, geçmiş ile geleceği birbirine bağlamak istedik ve bu gün bu amaç ile beraberiz”
Yer, daha sonra Gent Türk Ocağı Kurucu Başkanı Recep Tuncer Sarı’ya da katılımı ve katkıları için teşekkür etti.
TEŞEKKÜR ETTİ
Belçika Gent Türk Ocağı Başkanı Recep Tuncer Sarı ise, “Eskent Derneği bizlere bu imkanı sağlayarak, destek verdi ve çok ama çok önemli gördüğümüz bir konuda bir ilki gerçekleştirmemize vesile oldu. Bizim gurbetteki insanlarımızı tanıtıp anlatma gayretimize en hassas il olarak gördüğümüz Eskişehir ve buradaki tüm kurumlara gösterdikleri yakınlık için ayrıca teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
FOTOĞRAFLARDA ANILAR CANLANDI
Açılışı yapılan sergi sürecinde ilginç anlarda yaşandı. Dedelerini, büyüklerini fotoğraflarda gören ve bunun hüznünü yaşayan Eskişehirliler, uzun süre sergiden ayrılamadı. Devamında Belçika Gent şehrinde posta dağıtıcılığı yapan ve bisikleti ile dünya turuna çıkan De Meyer Peiter ve İngiliz arkadaşı William Barbour, Eskişehir’den geçerken uğradıkları Espark AVM’de tesadüf eseri çalıştığı şehir ile ilgili fotoğrafları şaşkınlıkla uzun süre inceledi. Eskent Derneği tarafından açılan sergiye konulan anı defterine de ziyaretçiler oldukça duygusal ve anlamlı yazılar yazarak düşüncelerini aktardı.