Van Büyükşehir Belediyesi ile Psikolojik Danışmanlar Derneği (VAN PD-DER) Van Şubesi’nin ortak yürüttüğü Sokakta Çalışan Çocukların Tespiti ve Sosyal Ağlarla Desteklenme Projesi kapsamında iki gün içinde sokakta çalışan 237 çocuk tespit edildi.
Van Büyükşehir Belediyesi ile Psikolojik Danışmanlar Derneği Van Şubesi’nin ortak hazırladığı Sokakta Çalışan Çocukların Tespiti ve Sosyal Ağlarla Desteklenme Projesi’nin ilk adımı atıldı. Kent için önemli projeler arasında yer alan ve çok sayıda gönüllü ve sivil kuruluşun desteklediği projenin ilk günü oldukça önemli verilere ulaşıldı. Sosyolog, psikolog, sosyal hizmet uzmanları, Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden gönüllü öğrencilerin de aralarında bulunduğu 35 kişilik bir ekip, kent genelinde iki gün boyunca sokakta çalışan çocuklarla bir araya gelerek bir anket çalışması yaptı. Alan çalışmasında İpekyolu, Edremit ve Tuşba ilçelerinde havanın eksi 10 derece olmasına rağmen sokakta 237 çocukla karşılaşılarak bire bir anket uygulandı. Ankette sokakta çalışan çocukların hem durumları tespit ediliyor hem de önemli bir veri tabanı oluşturuluyor. Ankette çocuklara; ailelerinin durumu, eğitim durumları, neden sokakta çalıştıkları, sokakta çalışma şartları, kentte yaşadıkları sıkıntılar, maddi imkanları ve herhangi bir uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığı gibi birçok soru soruldu. Bir hafta sürecek projenin ilk aşamasında elde edilen veri değerlendirildikten sonra bu kez ikinci aşamasına geçilecek.
"SOKAKTA ÇALIŞAN ÇOCUKLARIN AİLE VE OKULLARIYLA GÖRÜŞÜLECEK"
Van Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, ikinci aşamada elde edilen verilerden yola çıkılarak sokakta çalışan çocukların hem aileleri hem de okul yetkilileri ile görüşüleceği belirtildi. Açıklamada, görüşmelerin yapılmasının ardından bu kez Van Büyükşehir Belediyesi tarafından çocuk ve gençlik merkezleri oluşturularak, sokakta çalışan çocukların burada hem sosyal yaşama adapte edilecek hem de eğitime devam etmeleri için ön ayak olunacağını belirterek şöyle denildi: "Proje kapsamında sokakta yaşayan çocuklara maksimum seviyede fayda sağlamak amacıyla kentte daha önce bu konuda yapılan çalışmalar tamamen tarandı. Yapılan bu çalışmalar sonucu oluşturulacak politikalarla çözüme dönük projeler oluşturulacak ve sokakta çalışan çocuklar sokaktan kurtarılacak. İlk aşamada yapılan anket sonuçları ve elde edilen bütün veriler kısa bir süre sonra kamuoyuyla paylaşılacak.”
“TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNİN BU ÇALIŞMAYA KATILMALARINI BEKLİYORUZ”
Van Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Faruk Yönlü ise, sahada çalışan Sosyal Hizmet Daire Başkanlığı’na bağlı sosyolog ve sosyal hizmet uzmanları, Psikolojik Danışmanlar Derneği Van Şubesi’ne bağlı psikolojik danışmanlar, rehber öğretmenler ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi gönüllü öğrencilerinin katılımıyla bu çalışmaları yürüttüklerini söyledi. Yönlü, burada dikkat çekilmesi gereken noktanın, sorunun toplumsal olmasından kaynaklı, toplumsal bir işbirliği ile bu sorunun çözülmesi olduğunu belirterek "Bunun için sadece belediye değil, toplumsal bütün kesimleri bu çalışmaların içerisine alarak bunu gerçekleştireceğiz. Bu çalışmanın en önemli ayaklarından biri gönüllülerdir. Ne kadar büyük bir gönüllü grubu oluşursa, bu çocuklara hem ulaşmak hem de bu sorunu çözmek kolay ve hızlı olur" dedi.
"SOKAKTAKİ ÇOCUKLAR BÜYÜK BİR RİSKLE KARŞI KARŞIYA"
Van’da son yıllarda yaşanan göç ve hızlı kentleşmeye bağlı olarak ciddi ekonomik ve sosyal sorunların yaşandığına dikkat çeken Yönlü, bu sorunların tespiti ve çözümüne yönelik çalışmaların olmasına rağmen kentin ihtiyaçlarını ve sorunlarını karşılamaktan uzak olduğunu belirtti. Bu sorunlardan en çok etkilenen sosyal kesimlerin kadınlar, gençler ve çocuklar olduğunu ifade eden Yönlü, özellikle çocukların en büyük risk grubunu oluşturduğunu söyledi.
Kentin çok ciddi olarak sokakta yaşayan ve çalışan çocuk sorunuyla karşı karşıya olduğunu aktaran Yönlü, sözlerini şöyle tamamladı: "Kentimizde yoğun şekilde hissedilen bu olgu, toplumun tüm kesimlerini rahatsız etmekte ve çözüme ilişkin düşündürmektedir. Bu nedenle böylesi bir çalışma bizim açımızdan çok önemli ve gereklidir. Sokakta çalışan çocuklar en fazla mendil satıcılığı, tartı ve sigara satıcılığı yapıyorlar ve bu çocuklar doğrudan riskle karşı karşıya bırakıyor. Bu çocukların büyük bir bölümü sokakta madde bağımlısı haline geliyor. Bunun için ailelere büyük ve önemli görev düşüyor. Bu projede ailelerle de görüşerek bu sorunun çözümüne katkı sunacağımızı düşünüyoruz."