Sinan BİLGİLİ / İSTANBUL, () BEYOĞLU  Kent Savunması Esnaf Komisyonu, Beyoğlu esnafının, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 347. maddesinde yer alan "10 yılını dolduran kiracının tahliye edilebileceği" maddesi ile 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanunların gerekçe gösterilerek tahliye edilmesine tepki gösterdi.
Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısına, Beyoğlu Kent Savunması Esnaf Komisyonu üyesi avukat Eren Can, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı ve CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ile tahliye edilen bazı Beyoğlu esnafı katıldı.

"BİZ ESKİ BİLDİĞİMİZ İSTANBUL'U İSTİYORUZ"
Kiracıları ilgilendiren bu yasaların sadece Beyoğlu'nda değil, Beşiktaş, Kadıköy ve Şişli'de de uygulandığını ifade eden Mücella Yapıcı, "Bu yasalar insanları bir an önce yerinden edebilmek ve bu dönüşümü hızlandırmak üzere kasten getirilmiş yasalardır" dedi.
CHP'li Melda Onur ise bu tür yasalara karşı gelmek için toplum desteğinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Toplumsal muhalefet bir şey değişecek diyorsa, değişir. Soru önergeleriyle hemen gündeme getirelim. Basın toplantısı da yaparız. Biz eski bildiğimiz İstanbul'u istiyoruz. Marka kent istemiyoruz. Çakma markaları istemiyoruz. İstanbul'un zaten markası vardır. O bildiğimiz kültürüyle ve güzelliğiyle devam etmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

"BEYOĞLU'NUN ÇEŞİTLİLİĞİ YOK OLMADAN HERKESE AÇIK KAMUSAL ALAN OLARAK SAVUNMAYA HAZIRIZ"
Beyoğlu Kent Savunması Esnaf Komisyonu adına Onur Taş tarafından yapılan ortak basın açıklamasında, "Beyoğlu'nu sermayenin pervasızca kullanımına açan yasal düzenlemelere karşı sesimizi yükseltiyoruz" denildi.
Taş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Beyoğu esnafı olarak, bir hanın butik otel yapılmak üzere satıldığını, yükselen kirayı ödeyemediği için bir berberin kapatıldığını görüyoruz, farkındayız. Beyoğlu, gözü dönmüş sermaye sahiplerinin bir parça kapabildiği için üşüştüğü büyük bir pasta. Her gün zincir mağazalara bir halka eklenirken, sinema, bar ve kafeleriyle Beyoğlu'nu Beyoğlu yapan esnafın yerini yurdunu terk etmesi isteniyor. Bu bir sürgün, kabul etmiyoruz. Beyoğlu'nun çeşitliliği yok olmadan, herkese açık kamusal alan olarak savunmaya hazırız. Çünkü artık son noktadayız."

"BU YASA ÇOK ACIMASIZ VE GADDAR BİR YASA"
Toplantıda, yasanın ilk mağdurlarından olan İstiklal Caddesi üzerindeki en eski dükkânlardan Kelebek Korse Mağazası'nın üçüncü kuşak sahibi İlya Aramoğlu da söz aldı. Aramoğlu, "Bu insanları sokağa atarsanız, nasıl yaşayacaklar? Devlete seslenmek istiyorum. Bu yasayı lütfen geri alın. Bu yasa çok acımasız ve gaddar bir yasa" diye konuştu.
Borçlar Kanunu'ndaki değişiklik gerekçe gösterilerek dükkanını boşaltmak zorunda kalan Stil Kundura'nın sahibi Murat Nazlıçiçek de, "AKP iktidarı esnaf memur dinlemiyor. Şantiye-rantiye hesabıyla, insan haklarını dinlemeden, kendine yakın olanları kolluyor. Sadece Beyoğlu değil, tüm Türkiye'de böyle. Ben daha çok kişinin zarar göreceğine inanıyorum. Örgütlü mücadelenin önemli olduğunu biliyorum. Bu konuda kent savunmasına desteğim sürecektir" dedi.

(FOTOĞRAF)