Hasan POLAT/ KAZAN(Ankara), ()-ANKARA'nın Kazan ilçesinde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen 'Satı Kadın ve Kadın' temalı resim sergisi, Türkiye'nin ilk kadın milletvekillerinden Satı Çırpan'ın (Satı Kadın) müzeye çevrilen evinde açıldı.
Törene Kazan Kaymakamı Murat Duru ve eşi Elif Duru, Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk ve eşi Meral Ertürk, başkan yardımcıları Orhan Yazıcı ile Cengiz Gevrek, Ak Parti İlçe Başkanı Ali Yıldıztepe, CHP İlçe Başkanı Mahmut Ayhan, Kazan Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erdal, Satı Kadın ailesinin yanı sıra Sivil toplum kuruluşları temsilcileri Satı Kadın'ın ailesi, ressamlar ve vatandaşlar katıldı. Sergide davetliler, Satı Kadın'a ait özel eşyaları ve resimleri inceledi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili konuşan Kazan Kaymakamı Murat Duru, "Kadınların sorunlarını tek bir güne sığdırılmamasını istiyorum. Kadınların Allah'ın bize emaneti olarak biliyoruz. Uygarlığın gelişmesi kadınlara verilen değerle ölçülür. Kadın önemli bir değere sahiptir. Onlar bizim baş tacımızdır" dedi. Belediye Başkanı Lokman Ertürk ise ülkenin şahlanışında kadınlarımızın büyük emeği olduğuna dikkat çekerken, "Cennet, sizlerin, hanımefendilerin ayakları altına serildi. 400 çadırla başlayıp ta cihan imparatorluğu olma yolunda giden süreçte Kurtuluş Savaşı'nın o küllerinden yeniden doğan bir ülkenin şahlanışında var olan kadınlarımızın rolü çok büyük. Fransa'da Amerika'da İsviçre'de 1970'li yıllardan sonra verilen kadınlar için hak ve temel özgürlüklerin Türkiye'de ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün döneminde verilmesiyle Satı Kadın gibi bir değer bizim en büyük şansımız oldu. Tüm ülkenin haklı gururu oldu" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Hasan Pekmezci ve Eşi Şükran Pekmezci, Karatekin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Alaybey Karaoğlu, Dekan Yardımcısı ve Keçe Sanatçısı Doç. Dr. Nurgül Begiç, Svetlana İnaç, Yıldız Asangali, Doç. Dr. Erdem Ünver, Doç. Dr. Zuhal Arda, Yrd. Doç. Dr. Emel Ertürk, Yrd. Doç. Dr. Pınar Olgaç, Canan savacı, Prof. Dr. Yurdagül Döl, Prof Dr. Nezihe Şentürk,Yar. Doç. Dr. Lale Özder, Yar. Doç Dr. Nursel Baykasoğlu, Yard. Doç. Dr. Songül Kuru, Gülay Yüksel'in eserleri sergilendi.
SATI KADIN KİMDİR ?
Satı Kadın (Satı Çırpan) Türkiye'nin ilk kadın milletvekillerindendir. Atatürk, Kurtuluş Savaşı sırasında büyük yararlılık gösteren Satı Kadın'la 1934 yılında Kazan köyüne yaptığı gezi sırasında tanışmış zekasına hayran kalarak onun Meclis'in 5'inci çalışma döneminde milletvekili olmasını sağlamıştı.

FOTOĞRAFLI