Bir Osmanlı lezzeti olan köftür, Nevşehir´in merkez ilçeye bağlı Uçhisar kasabasında yaşatılıyor. Köftür yapımını izleyen turistler, çalışan kadınlarla hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmiyor.

Osmanlı’dan günümüze gelen köftür kültürünü Uçhisar’da belediyeye ait restoranda yaşatmaya devam eden kadınlar, kış hazırlıkları için köftür yapımına başladı. Uçhlisarlı kadınların köftür yapımını izleyen yerli ve yabancı turistler, çalışan kadınlar ile hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmiyor.

Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan, şeker yerine köftür tüketilmesini tavsiye ederek, “Şuanda sezon olması dolayısıyla topladığımız üzümler doğal ortamda şıralandırmak suretiyle bir nevi damıtma usulüyle üzüm şıraları koyulaştırılıyor ve kimyasal olmayan bir katkı ile bizim kışlık besinimiz olan köftürü üretmiş oluyoruz. Biraz daha yoğun damıtma sistemi ile de pekmezi elde etmiş oluyoruz. Bu Uçhisar’ın geleneksel olarak üretmiş olduğu bir besindir. Uçhisar’da bu köftür genel olarak yapılır ve tüketimi en bol üründür” dedi.

“Şeker yerine köftür tüketin”

Karaaslan, köftürün çok kıymetli bir gıda maddesi olduğunu ifade ederek, “Köftürün ne olduğunu toplumumuzun yarısına yakını bilmiyor. Bu insan vücudu için en yararlı besinlerden bir tanesidir. Çünkü şeker direkt olarak yoktur. Dolayısıyla üzümün tadından doğan tatlılık oranı elde ederek ve nişasta ile birleştirilerek elde edilen bir gıda maddesidir. Kışın bizim toplumumuzun hem enerji vermesi bakımından hem de üşümeyi önleyici olması bakımından, yani aynı zamanda bir antifriz görevini görmesi bakımından tüketmelerini tavsiye ediyorum. Köftür aynı zamanda güç kaynağıdır, enerji verir. Dolayısıyla köftürün bir sürü artıları vardır. Ama kıymetli bir üründür, zor elde edilen bir üründür. Onun için belki biraz maliyetli ve pahalıdır. Ben şunu öneririm ki şeker yerine köftür tüketmelerini tavsiye ederim” şeklinde konuştu.