Parkinson Hastaları Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ayşe Bora Tokçaer, “Parkinson son değildir, diyoruz. Umutsuzluk olmadığını söylüyoruz. Ortadan kaldırılan, yok edilen bir hastalık değil ama hastalığın tedavisiyle hastalığın gidişatını ılımlı hale getirmek mümkün” dedi.
Parkinson hastaları, 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü’nde Gençlik Parkı Kültür Merkezi’nde bir araya geldi. Parkinson Hastalığı Derneği (PHD), hastalıkla ilgili farkındalık oluşturmak için “Birlikte Yürüyelim” etkinliği kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin ve Bursa’da eş zamanlı etkinlik düzenledi. Gerçekleştirilen etkinlikte nöroloji uzmanları hastalarla bir araya geldi. Etkinlikte “umut” ve “hareket” çağrısında bulunan Uzman fizyoterapistler ve Tai-Chi eğitmenleri hastalara egzersizler yaptırdı.
Parkinson Hastaları Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ayşe Bora Tokçaer, “Tüm dünya da 11 Nisan Dünya Parkinson Günü olarak kutlanmakta. Burada ki amaç toplum da Parkinson hastalığı nasıl bir hastalık, belirtileri nedir? Bu bilinci yaratmak. Hem de hasta olup sürdüren ama hastalık hakkında bazı bilgilendirmeleri yanlış olan hastalara güncel bilgiyi aktarmak, hastalıkla nasıl baş edebileceklerini göstermek üzere biz de dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi iki yıldan beri halkımızla birlikte etkinlikler yapıyoruz. Hastalarımızla aynı ortamda oturmak, her bir masa da uzmanlarımız, fizyoterapistlerimiz içeride önemli olan egzersizlikleri gösterecekler. Burada çok disiplinli bir yaklaşımla hastalarla bire bir konuşarak, onlara da konuşma imkanı sağlayarak onlarında dertlerini dinleyerek böyle bir etkinlik düzenledik” diye konuştu.
Etkinliğin amacını anlatan Tokçaer, “Toplumda Parkinson hastalığı nedir? Hangi belirtilerle başlar? Bunun bilincini aşılamak. Hastalığın ilacını bir kere almış ama artık takibi bırakmış umutsuzluğa kapılmış hastalara, ‘hayır düzenli kontrollerle, fizyoterapistlerle, konuşma terapistimizle çok daha kaliteli günleriniz var’ diye hasta olup hastalıkla başa çıkmakla zorlananlara motivasyon sağlamak. Parkinson son değildir, diyoruz. Umutsuzluk olmadığını söylüyoruz. Ortadan kaldırılan, yok edilen bir hastalık değil ama hastalığın tedavisiyle hastalığın gidişini ılımlı hale getirmek mümkün” şeklinde konuştu.
Parkinson Hastalığı Derneği Ankara Şubesi İkinci Başkanı Bülent Elibol ise hastalarla bir bire sohbet ederek, hastalara moral verdi. Elibol, erken teşhis ve tedavinin, hastaların bir an önce yaşam kalitelerinin düzeltilmesi ve sürdürülmesinde kritik önemde olduğunu kaydetti. Elibol, ayrıca hastalığın tedavisi sürecinde egzersizin önemine işaret etti.
Hasta ve hasta yakınları, hastalıkla daha kolay başa çıkmak ve hayatlarını kolaylaştırmak için neler yapılabileceği konusunda doktorlar ve uzmanlar tarafından bilgilendirilerek, balonlarla umutlarını ve dileklerini gökyüzüne gönderdi.