Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücret zammı için yılbaşını işaret etmişti.Asgari ücretli çalışanlar, gözünü memur ve emekli için enflasyon farkı zammı alacağı Temmuz ayına çevirdi. Enflasyon farkı formülü ile asgari ücretin 6 bin liraya yaklaşabileceği ifade edildi. Peki "Asgari ücrete zam gelecek mi 2022", "ne zaman açıklanacak?", "Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?" sorularının cevabını sizin için araştırdık.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI OLACAK MI?

Son açıklanan yüzde 73,5’luk enflasyon rakamı sonrasında yeniden gündeme geldi.Aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları sonrasında asgari ücrete yüzde 52 oranında artış sağlanmıştı. Yapılan zam sonrası asgari ücret 2022 yılı için net olarak 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak belirlenmişti. Ancak enflasyon rakamlarının ilk 5 ayda yüzde 70’i geçmesiyle alım gücü düşen vatandaşın asgari ücrete ikinci bir zam yapılması konusunda beklentisi oluştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon rakamları sonrasında aradaki farkı kapatacak yeni program düzenleneceğine dair yaptığı konuşmanın ardından  yeni bir açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son yapılan kabine toplantısı sonrasında, "Yılbaşında, tüm çalışanların durumlarını ekonomide gelinen noktaya uygun şekilde gözden geçirerek herkesin hakkını almasını temin edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET ARA ZAMMI İÇİN İKİ SENARYO

Yılda 1 kez belirlenen asgari ücret tarafına ek zam yapılabilmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Öte yandan olası asgari ücret Temmuz zammı için 'Enflasyon farkı' ve 'Prim' formülü gündeme geldi.Ocak 2022'de asgari ücret yüzde 50,5 artışla brüt 3.577,50'den 5.004 TL'ye yükseldi. Burada işçinin yanında işvereninde elini rahatlatan bir gelişme yaşanmış, asgari ücret üzerinden damga ve gelir vergisi kaldırılmıştı.

ASGARİ ÜCRET İÇİN OLASI İKİNCİ SENARYO

Gündemde yer alan en önemli asgari ücrete ek zam hesaplarından bir tanesi de 'Enflasyon farkı' olarak öne çıktı. Net asgari ücret için 'Olağanüstü' durumlarda kullanılmak üzere tıpkı emekli zammı gibi 6 aylık enflasyon kadar zam verilmesi masada bulunuyor.

5 AYLIK ENFLASYONA GÖRE  ÜCRET TUTARLARI

5 aylık enflasyon rakamlarına göre; temmuz ayında uygulanacak zamlarla birlikte, en düşük memur maaşı 6.429 liradan 8.688 liraya, en düşük memur emeklisi maaşı 4.289 liradan 5.796 liraya, esnafta en düşük emekli aylığı 2.948 liradan 3.999 liraya, 2000'den önce emekli olan SSK'lılarda 3.292 liradan 4.465 liraya çıkacak. BAĞ-KUR tarım emeklilerinde en düşük aylık 2.343 liradan 3.178 liraya, 2000'den sonra emekli olan en düşük SSK'lı maaşı ise 2.041 liradan 2.768 lira çıkacak.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.