Kilis’te, İl Emniyet Müdürlüğü tarafından, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 51. maddesindeki değişiklikle, Türkiye’ye giriş yapan Suriyelilere ait araçlara geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilmesine başlandı.
Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarının ülkelerinden getirdikleri kendi adlarına tescilli araçlarının, ülkemizde geçici trafik belgesi verilmek suretiyle kayıt altına alınmalarına ilişkin uygulama talimatında, Türkiye’ye 3 Nisan 2015 tarihinden önce giriş yapan Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarına ait araçların tescil işlemlerinin 30 gün içerisinde yapılması gerekiyor.
Bu kapsamda Kilis’te bulunan Suriyeliler, araçlarının işlemlerini yaptırdıktan sonra Suriye plakalarını teslim edip, yerlerine Türk plakası almaya başladı. Kilis’te, Suriyelilerin araçlarının plakası 79 SAA 001’den başlayarak verilmeye başlandı.
Aracını muayyene ettirdikten sonra sigortasını yaptırarak evrakları ile birlikte İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürlüğü’ne teslim eden Mustafa Muhammed’e, 79 SAA 001 plakası verildi.
Kilis’te aracına ilk Türk plakasını alan Mustafa Muhammed yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür ettiğini ifade ederek, “Bizlere Türk plakasını verdiler. Bundan sonra hiç sıkıntılara girmeyiz. Kilis emniyeti ile Kilis halkına teşekkür ediyorum” diye konuştu.
İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürü Ender Tarık Dat ise bugün itibariyle Suriyeli vatandaşlara Kilis ilinin plakasını vermeye başladıklarını ifade ederek, “Bu durum ilimizde trafikte daha kolaylık sağlayacak. Hem vatandaşlarımız hem de denetimler açısından genel itibariyle araçlarının bir takım kusurları konusunda yaşıyorduk denetimlerde, bundan sonra daha rahat denetlenecek. Çünkü şöyle plakaları verilirken, istenen belgelerin tamamlanması sonucunda herhangi bir kusuru kalmadığını gösterdiğinden dolayı verilmiş oluyor bu plakalar. Bundan sonra şehrimizde gerek denetleme gerekse tescil yönünden herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır. Böylece hem polis hem de kent güvenliği açısından kolaylık sağlayacaktır” dedi.