Mersin’in Erdemli ilçesinde meteorolojinin zirai don uyarısına uyan çiftçi gece boyunca seralarda nöbet tuttu. Hava sıcaklığının 3 derecenin altına doğru düşmeye başlamasıyla seracılar sobalarını yaktı.
İlçede dört mevsim domates üretimi gerçekleştirilen Kocahasanlı ve Üçtepe mahallelerinde çiftçi zor kış şartlarında da üretime ara vermiyor. Meteorolojinin verdiği tahminler ise çiftçi için hayati önem taşıyor.
Meteorolojiden gelen son zirai don uyarısıyla birlikte de çiftçiler geceyi uykusuz geçirdi.
Gece saatlerinde derecelerin düşmesiyle birlikte çiftçiler sabaha kadar domateslerinin başında bekledi. Çiftçilerden Hasan Göken, “Bir dönüm serada 3 tane soba yaktım. Şu saatte 3 derece olduktan sonra 5 soba yaksan sabaha kadar bir şey kalmaz, temizler. Esas soğuk gece saat 2’den sonra olur. Hava şartlarında bir değişiklik olacaksa bilmiyorum. Hava bulutlanırsa, bir değişiklik olursa, değilse 5 soba yaksak kurtarmaz” dedi.
“Sabaha kadar nöbetçiyiz” diyen Göken, “Eğer soğuk bizi de vurmazsa, bu nöbeti tutacağız. Başka yapacağımız bir şey yok” şeklinde konuştu.
Nasuh Göken ise, “Seramızın içinde domates fidesi var, başka bir kısmında da fasulye var. Meteorolojiden gelen uyarıdan dolayı, havalar da soğuk, derece sıfırın altına düşmeden 4 derecede sobalarımızı yaktık. Önlemimizi aldık” diye konuştu.
İlçede 15 bin dönümde örtü altı domates üretimi gerçekleştirilirken, yaklaşık olarak 165 bin ton da ürün hasat ediliyor.