Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli piyasadaki et fiyatları hakkında konuştu. Fiyatların normal olduğunu, ancak üreticinin bu durumdan faydalanamadığını belirten Taneli, “Eti tüketiciye ulaştıranlar maliyetin az olmasına rağmen fiyatları yüksek tutuyorlar” dedi.
Üreticilerin hayvanları Kurban Bayramına sakladığını, dolayısıyla da piyasada et fiyatlarının yükseldiği iddialarına cevap veren Taneli, “Bence doğru değil. Bir hayvanının kurbanlık olabilmesi için bazı şatları taşıması lazım, o şartlar olmadan kurban olmuyor. Zaten üreticilerimizde kurban hayvanlarını ayrı yetiştiriyorlar, diğer işletmelerimizde yeteri kadar hayvan var” ifadelerini kullandı.
Et fiyatlarının tüketiciye yansımadığını belirten Taneli, “Kasaplar eti bizden 23 liraya alıp tüketiciye 40 liraya satıyor. Piyasada hayvan var ve et fiyatları yükselmedi ancak bu durumdan ne üretici ne de tüketici faydalanıyor, üretici mağdur. Eti üreticiden tüketiciye ulaştıran kasaplar, marketler, bu aradaki farkı cebe indiriyorlar. 23 liraya kendilerine mal olan eti 40 liraya satıyorlar, bu bir fahiş fiyattır” dedi.
Et sektöründe sorunların olduğunu dile getiren Taneli, “Piyasada bu et sektöründe çalışan büyük spekülatörler var, bunların işletmelerinde 50 binin üzerinde hayvanları var, bunlar istedikleri zaman piyasayla oynayabiliyor. Bu Türkiye’nin ciddi bir sorunudur, bu spekülatörlerin mutlaka bertaraf edilmesi gerekir. Biz Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak Türkiye’ye yüz bin civarında hayvan dağıtımı yapacaktık ve bu, spekülatörlerin bundan sonra Türkiye’nin kaderi ile oynamalarına izin vermeyecektik. Ama maalesef Ziraat Bankası’nın keyfi tutumu nedeniyle biz daha bunu başaramadık. İnşallah bundan sonra siyasilerimiz bu konuda bize yardımcı olur ve üreticilerimize bu hayvanları dağıtırız, et piyasası da kendiliğinden düşer. Eğer bu işi tabana yaymasak büyük besiler devamlı bu sıkıntıyı meydan getirir ve tüketicilerimizde pahalı et yer” şeklinde konuştu.