Libya açıklarında hem karadan hem de havadan yapılan saldırıda vurulan Tuna-1 isimli gemide adli incelemeler devam ederken, büyük hasar alan gemide oluşan izler, saldırının boyutlarını gözler önüne seriyor.
Mavi Marmara gemisinde inceleme ve araştırma yapan kriminal inceleme ekibinin Fethiye Cumhuriyet Savcısı gözetiminde yapılan tahkikatının ardından, Tuna-1 isimli gemide bu kez geminin sigorta şirketi yetkilileri ile diğer yetkililer inceleme ve araştırma yapmaya başladı. Libya açıklarında yapılan saldırıda gemi personelinin bulunduğu yaşam alanının hedef seçilmesi dikkat çekiyor. Yaklaşık 3 bin ton alçıpan yükünün bulunduğu ön bölgelere hiç saldırı yapılmazken, açılan ateşlerin direkt geminin yaşam bölümünün bulunduğu arka kısma yapılması gemi personelinin hedef alındığını gösteriyor.
Top mermilerinin bir insanın kafasının gireceği genişlikte delikler açtığı gemide, saldırı sonucu çıkan yangının izleri halen duruyor. Gemi personeli, can yeleğini almak isterken açılan ateş sonucu hayatını kaybeden 3. kaptan İlker Büyükdere’nin vurulduğu yere üzüntüden bakamıyor. Savaş alanına dönmüş vaziyetteki geminin arka kısmında şarapnellerin parçaladığı kapılar, yangın söndürme vanaları, filikalar dikkat çekerken, demir ve çelik aksamları delip geçen kurşun izleri, dehşetin boyutlarını gözler önüne seriyor.
2,5 SAAT SİLAHLA ATEŞ ETTİLER
Saldırıyı ilk etapta gemide yaşanan bir arıza zannettiğini ifade eden makinist Iskerov Revas (55), “Hemen dışarıya baktım. Herkes yerde yatıyordu. 2,5 saat silahla ateş ettiler. Karadan atılması mümkün değil. Ne kadar vurdular saymadım. Geminin baş tarafına yükün bulunduğu yere ateş açmadılar. Arka taraf duman içindeydi. Hemen oraya gittim. 3. kaptanımız rahmetli olmuştu. Bir şey yapamadım. Yangın çıktı. Elektrik kabloları yandı. Uçak mı vurdu bilmiyorum. Gemi karaya uzaktı kaç mil olduğunu da bilemiyorum. Makineye kaçtım. 2.5 saat silahla ateş ettiler çıkamadım. Açılan ateş bulunduğumuz yerde oksijen tanklarına ve yedek yakıt bölümüne gelseydi gemi ve biz hepimiz havaya uçardık. Ateş kesildikten sonra yardım için ’SOS’ yaptık. Fransa’dan bizi kontrole aldılar. Daha sonra Türkiye’ye geldik. Türk olan 3. kaptanımız çok iyi bir insandı. Bu saldırıda hayatını kaybettiği için çok üzgünüz” dedi.
BOMBA İZLERİ ORTADA
Libya’da saldırıya uğrayan Tuna 1 gemisinin Fethiye Limanı’na geldiği anda Fethiye Cumhuriyet Savcısı’nın izniyle gemiye giren ilk kişi olan Kılavuz Kaptan Bener Artun ise, "Bu kadar bombalamaya rağmen gemi yine de havaya uçmaktan ucuz kurtulmuş" dedi. Bomba ve şarapnel deliklerini inceleyen Artun, geminin yaşam mahalli denilen bölümün saldırganlar tarafından hedef alındığının ortada olduğunu söyleyerek, "Güverte ana saçı bile delinmiş. Hemen her yerde bomba şarapnel izleri var. Gerçekten bu saldırı ucuz atlatılmış" diye konuştu.
FETHİYELİ KAPTAN GÖZLERİNE İNANAMADI
Fethiye’de denizde meydana gelen yat yangını ve batma tehlikelerinde hizmete koşan kaptan Engin Karakaş ise, "Yıllardır kaptanlık yapıyorum. İlk kez böyle bir saldırıya uğramış gemi gördüm. Geminin yaşam mahalli hedef alınmış. Geminin arka kısmı savaş alanına dönmüş" dedi.
Fethiye Limanı’nda demirli bulunan gemideki personelin ifadeleri Fethiye Cumhuriyet Savcılığı tarafından alınırken, gemideki hasarların giderilmesi için onarım çalışmaları da devam ediyor. Yurt dışından ve İstanbul’dan gelen gemi yetkilileri ve sigorta ilgililerinin 4-5 günlük çalışmasının ardından geminin Fethiye’den ayrılması bekleniyor.
Soruşturma çok yönlü olarak devam ediyor.