ZONGULDAK'ta, sığınmacı statüsünde yaşayan çoğunluğu Irak, Suriye ve Afganistanlı bin 530 mülteciden Iraklı 16 yaşındaki Muhammed Ömer, annesinin yaptığı gözlemeleri satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.
Ülkelerindeki iç karışıklıklar ve savaşlar nedeniyle Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (BMMYK) kayıt yaptırarak Türkiye'ye sığınma talebinde bulunan ve Zonguldak'a yerleştirilen mülteciler, mahallelerde kiraladıkları evlerde ve ucuz otellerde kalıyor. İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'nden kimlik numarası ve ikamet tezkeresi alan mültecilerden ihtiyaç sahibi olanlara Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca bir kereye mahsus kömür ve gıda yardımı yapılıyor. Mültecilerden bazıları çeşitli işlerde çalışarak aile bütçelerine katkı sağlarken, bazıları da dilencilik yapıyor.
Kente ailesiyle 5 ay önce Irak'tan gelen ve Fener Lisesi'nde eğitimine devam eden 9'uncu sınıf öğrencisi Muhammed Ömer, annesinin evde yaptığı gözlemeleri sokaklarda satarak hem okul harçlığını çıkarıyor hem de ailesine katkı sağlıyor. Muhammed Ömer, İl Göç İdaresi Müdürlüğü önünde bir poşet içerisindeki 8 gözlemeyi 5 liradan satıyor. 5 kardeş olduklarını belirten Muhammed Ömer, yaz tatili boyunca gözleme satarak para kazanmaya çalıştığını söyledi.
İl Göç İdaresi Müdürlüğü yetkilileri, geçen temmuz ayında 1099 olan mülteci sayısının şu anda 1530'a yükseldiğini ve sayının her geçen gün artığını söylediler.

FOTOĞRAFLI