Konya’nın Hüyük İlçesi Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, devletin sağladığı katkıyla ilk yenilenebilir enerji yatırımının Hüyük ilçesinde yapıldığını, çalışmaların tamamlanmasının ardından çiftçilerin rüzgar enerji santralinin açılışının yapılmasını dört gözle beklediklerini söyledi.

Hürriyet Şahin yaptığı açıklamada, Hüyük ilçesine bağlı İlmen Mahallesi Yassıyurt mevkisinde sürdürülebilir tarımın altyapısına destek vermek amacıyla Kalkınma Bakanlığı’nın 2014 yılında 1,7 milyon liralık ödenek tahsis etmesinin ardından hayata geçirilen 500 Kilovatlık Rüzgar Enerji Santralı Projesi kapsamında başlatılan çalışmaların montajın da sonlanmasıyla tamamlandığını belirtti.

Hüyük’teki 200 bin dekarlık toprak varlığının halihazırda sadece 35 bin dekarlık bölümünün gerek Kıreli Sulama Birliği, gerekse bölgedeki göletler vasıtasıyla sulanabildiğini, kalan 165 bin dekarlık bölümünün ise günümüzde sadece kuru tarımla tahıl ekilebilen alanlar olduğunu, bu projenin devreye girmesiyle birlikte sulu tarıma bu bölümlerin de ekleneceğini vurgulayan Şahin, “Kalkınma Bakanlığımızın ödenek tahsisiyle düğmeye basılan proje kapsamında, KOP Başkanlığı, Valiliğimiz ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığımızca gerçekleştirilen protokoller sonrasında çalışmalara başlanmış ve bölgede yılda 1 milyon 300 bin kilovat elektrik üretimi planlanan 2 adet tribün inşa edilerek montaj çalışmaları bitirilmiştir. Bu yıl Mayıs ayında tamamlanan çalışmaların ardından geçici kabul için ilgili dosya MEDAŞ’a tekamül ettirilmiştir. Bölge çiftçimiz, projenin bir önce devreye girmesi ile birlikte bölgede rüzgar enerji pervanelerinin dönerek elektrik enerjisi üretiminin başlamasını dört gözle beklemektedir” dedi.

Şahin, proje kapsamında üretilecek enerjinin bölgedeki sulama elektriğine karşılık MEDAŞ tarafından kullanılacağını, böylece üreticinin artık sulama faaliyetlerine para ödemeyerek sulama girdilerini önemli ölçüde azaltacağını belirterek, “Bu proje Hüyük bölgemiz için o kadar çok önemli ki, devreye girmesinin ardından gurbetten bölgemize tersine göçün başlayacağını öngörüyoruz. Hüyük’ün, ilçe nüfus kayıt verilerine göre ilçe ve ilçe dışında yaklaşık 53 binlik bir nüfus potansiyeli görülüyor. Bunun 15 bin civarı halihazırda ilçe genelinde yaşarken, kalan 38 binlik bir kısmı ilçe dışında yani gurbette yaşamını idame ettiriyor. İşte bu proje ile biz çiftçiler, gurbetteki nüfusun en az yarısının ilçemize dönerek başlayan sulu tarımla birlikte bölgemizdeki eski tarımsal ve nüfus hareketliliğini yeniden sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca, devletimizden ve yetkililerimizden bu tür desteklerin devamının sağlanarak çiftçimizin yüzünün güldürülmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.