Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Erzincan’da son günlerde gündeme gelen gıda zehirlenmeleri konusunda gıda işletmelerine yönelik uyarılarda bulundu.
Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sırrı Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada gıda işletmelerine uyarılarda bulunarak uymaları gereken kuralları hatırlattı. Tüketicilere yönelik tavsiyelerde bulunan İl Müdürü Sırrı Yılmaz, tüketicilere “olumsuz durumlarla karşılaşırsanız Alo 174 Gıda Hattını arayarak şikayette bulunun” çağrısı yaptı.
Yılmaz açıklamasına şu görüşlerle devam etti; “5996 Sayılı Kanuna göre, Gıda Satışı yapan tüm işyerlerinde olduğu gibi lokanta ve yemek fabrikaları da faaliyetlerine başlamadan önce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne başvurarak Satış yeri veya Üretim yeri kayıt belgelerini almak ve faaliyetlerine uygun satış yapmak zorundadırlar. Lokantalar toplu tüketim yerleri olup, satış yeri kayıt belgesi alarak, verilen adres veya alan içerisinde satış yapmak zorundadır. Bu tip işyerleri toplu yerlere (Düğün,eğlence, törenler v.b yerler) yemek satışı yapamazlar.
Yemek Fabrikaları ise üretim yerleri olup, üretim yeri kayıt belgesi alarak dışarıya yemek satışı yapabilir. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanununa göre, gerek Lokantalar gerekse yemek fabrikaları gibi gıda işyerleri günlük olarak yaptıkları yemeklerden numune alarak 72 saat bekletmek zorundadırlar. Rutin denetim, İhbar ve şikayet üzere yapılan kontrollerde yemek numunesini saklamayan işyerlerine ve dışarıya toplu olarak yemek satan lokantalara ciddi miktarda İdari Para Cezası uygulanır. Zehirlenme vakasına olması halinde ise Savcılığına suç duyurusunda bulunulur.
Tüketicilerimiz gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinde uygunsuz ve olumsuz durumlarla karşılaşmaları durumunda bunu vakit kaybetmeden ücretsiz olarak hizmet veren ALO 174 GIDA HATTI’nı arayarak bu olumsuzluğu bildirmelidirler. Unutulmamalıdır ki en iyi denetçi tüketicidir. Alo 174 Gıda Hattı’na yapılan tüm ihbarlar anında değerlendirilmekte ve gerekli yasal işlemler derhal başlatılmaktadır.” Dedi.