Olimpik hazırlık merkezlerinin kuruluş, çalışma, görev, yetki ve sorumluluğunu içeren yönetmelik ile 2020 yılı sonuna kadar yapılacak yaz ve kış olimpiyat ve paralimpik oyunlarına hazırlanmak amacıyla yetiştirilecek sporcuların tespiti, harçlıklarının belirlenmesi, iaşe, ibate ve yol giderlerinin karşılanmasına dair yönetmelik de Resmi Gazete’de yayımlandı.
Resmi Gazete’de yayımlanan TOHM yönetmeliğine göre olimpiyatlara katılacak ve katılması muhtemel yetenekli sporcuların seçilmesi, yetiştirilmesi, performanslarının geliştirilmesi, eğitimlerinde ve sosyal gelişimlerinde müşterek ve standart bir uygulamanın sağlanması için olimpik hazırlık merkezleri kurulacak. İl müdürlükleri bünyesinde kurulacak olimpik hazırlık merkezleri için önce Değerlendirme Komisyonu inceleme yapacak, ardından bu inceleme sonucuna göre Gençlik ve Spor Bakanı onay verecek.
Yönetmeliğe göre TOHM’da görev alan akademik danışmanlar TOHM ile üniversiteler ve diğer kurum ve kuruluşlar arasında işbirliğini sağlamakla sorumlu olacak. Doping, sağlık, sportif ve sosyal konularla ilgili olarak sporcuları bilgilendirici toplantılar ve seminer programları planlayacak. Aynı zamanda alanında uzman kişilerden oluşan teknik ekipler kurarak, ilgili branşlarda teknik bilgiler araştırılarak projeler de hazırlayacak.
TOHM’a kabul edilecek sporcular, spor branşı ile ilgili federasyonun ve Spor Genel Müdürlüğü’nün belirleyeceği kriterler dahilinde başvuranlar arasından seçilecek. Başvuru zamanı, Değerlendirme Komisyonu tarafından eğitim ve öğretim dönemi öncesinde belirlenecek ve ara dönemlerde de TOHM’a sporcu kabul edilebilecek.
SPORCULARA DESTEK DE RESMİ GAZETE’DE
Her yıl TOHM’ların bulunduğu il müdürlüğünce, TOHM’da görevli antrenörler ve sporcu öğrencilere spor kıyafetleri ile araç-gerecin yanı sıra eğitim desteği de sağlanabilecek. Aynı zamanda TOHM’daki yatılı veya gündüzlü eğitim alan sporcu öğrenciler için il müdürlüğünce beslenme desteği de sağlanacak.
TOHM’da bulunan sporcuların ulusal veya uluslararası yarışmalar ile sportif amaçlı hazırlık kamplarına katılımlarındaki masrafları il müdürlüğü bütçesinden karşılanabilecek. Spor Genel Müdürlüğü tarafından TOHM’dan yararlanan sporculara, 3289 sayılı Kanunun geçici 13. maddesine dayanılarak çıkarılan yönetmelik hükümlerine göre her ay harçlık ödemesi de yapılacak.
TOHM’da kayıtlı sporcu öğrencilerden genel sağlık sigortalısı ve genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi konumunda olmayanların veya diğer mevzuat hükümleri gereğince tedavi yardımından yararlanma hakkı bulunmayanların, TOHM’da kayıtlı bulundukları süre içerisinde, tüm tıbbi teşhis ve tedavi giderleri ile gerekli olan tıbbi araç ve gereç giderleri genel sağlık sigortalıları için belirlenmiş olan usul ve esaslar ile tutarlar uygulanmak suretiyle il müdürlüğü bütçesinden karşılanacak.
OLİMPİYATLARA GİDECEK 4 BİN SPORCUYA HARÇLIK VERİLECEK
2020 yılı sonuna kadar yapılacak yaz ve kış olimpiyat ve paralimpik oyunlarına hazırlanmak amacıyla yetiştirilecek sporcuların tespiti, harçlıklarının belirlenmesi, iaşe, ibate ve yol giderlerinin karşılanmasına dair yönetmelik de Resmi Gazete’de yayımlandı.
Bu yönetmelikle, olimpik ve paralimpik spor dallarında en az yıldızlar seviyesinde olan, 2020 yılı sonuna kadar yapılacak yaz ve kış olimpiyat ve paralimpik oyunlarına hazırlanmak amacıyla yetiştirilecek 4 bin sporcunun tespit edilecek. Tespit edilen bu sporculara verilecek harçlık miktarının belirlenmesi ile iaşe, ibate ve yol giderlerinin karşılanması da sağlanacak.
Yönetmeliğe göre, harçlık verilecek sporcular ve harçlığın miktarı Değerlendirme Kurulu tarafından sporcuların başarı durumu, yaş grupları, branş farklılıkları gibi hususlar dikkate alınarak belirlenecek.
Sporculara ödenecek harçlıklara ilişkin, asgari ücretin net tutarının yüzde yirmisinden başlamak ve beşer puanlık artışlarla net asgari ücret tutarını geçmemek üzere farklı harçlık cetvelleri oluşturulacak.