Çanakkale’de, 1928 yılında Niyazi Çelikel tarafından kurulan ‘Kuru kahveci’ adlı işyerinin işletmesi, 4 kuşaktır sürüyor. Kahvecinin son patronu 24 yaşındaki Zülal Çelikel, geleneksel Türk kahvesinin yanı sıra dünya lezzetlerini de iş yerine taşıdı. Çelikel, 2015 yılında kutlanacak Çanakkale Zaferinin 100 yılında da, kendi tasarladığı özel kahve fincanlarıyla yabancı turistlere kahve ikram etmeyi hedefliyor.
Çanakkale Çarşı Caddesi’nde 87 yıldır kahve dükkanı işletmeciliği yapan Çelikel ailesi, 4 kuşaktır yaşattıkları bu kahvecilik mesleğini ailenin en küçük bireyi 24 yaşındaki Zülal Çelikel’e bıraktı. Üniversite eğitimini Kıbrıs’ta Gastronomi üzerine yapan Zülal Çelikel, kendi işi yerine aile mesleğini devam ettirmeyi tercih etti. Annesi Ayşe Turhanlı’yla birlikte 8 ay Kahveci dükkanını işleten Zülal Çelikel, son 1.5 yıldır ise ‘kahveci’yi tek başına işletiyor.
Üniversite hayatından sonra aile mesleği olan kurukahve işine el atan Zülal Çelikel, Çanakkale Savaşları’nın 100. Yılı Etkinlikleri için bundan bir yıl önce bireysel olarak ‘ne yaparım’ diye düşünmeye başladı. Kendi tasarımını Çanakkale seramiğiyle birleştiren Çelikel, ortaya muhteşem kupaların çıkmasını sağladı. Çanakkale Savaşları’nın 100. Yıl törenleri için Mart ve Nisan aylarında Çanakkale’ye gelecek olan binlerce turiste Çanakkale seramiğinden yapılan kupalar da enfes kahvelerden sunacak. Zülal Çelikel, “Bu sene Çanakkale Savaşları’nın 100. Yılı. Bizde bunun anısına Çanakkale Seramiğinden bardaklar tasarladık. Çanakkale’mize gelen yerli ve yabancı turistlere bu bardaklarda servis yapmak istiyoruz. Hepinizi güzel kahveci ve Çanakkale’mize bekliyoruz” dedi. Seramik kupalara ilginin şimdiden arttığını da belirten Çelikel, seramiğe ilgi olan ve kahve müdavimi müşterilerine kupaları uygun fiyattan sattıklarını da sözlerine ekledi.
Kahveci Dükkanı’nın bir önceki işletmecisi, Zülal Çelikel’in annesi Ayşe Turhanlı(59) 2004 yılında ilk aromalı kahveleri Çanakkale’ye kendi getirdiğini söyledi. Turhanlı, “2004 yılında dükkanın başına ben geçtim. 5 farklı aromalı kahveyi ve kağıt bardakta servis sistemini Çanakkale’ye ilk kez ben getirdim” diye konuştu. Dünya ve Türkiye’de devamlı yenilenen kahve çeşitlerini yakından takip eden ailenin işletmesinde bulunan kahveci dükkanında ise şuan 62 çeşit kahve mevcut.