Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de akciğer kanserlerinden sonra görülme sıklığı en fazla ikinci kanser türü olan prostat kanserinin, yeni bir yöntem olan Galyum PSMA Pet sistemiyle daha kolay ve doğru biçimde teşhis edilebildiği belirtildi.
Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi Başhekimi ve Nükleer Tıp Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Yapar, sadece prostat içerisinde sınırlıyken yakalandığında nüks olasılığı çok düşük olan hastalığın prostat dışındaki organlara yayıldığında ise hastaların üçte ikisinin beş yıl içerisinde hayatını kaybetmesine yol açtığını bildirdi.
DOĞRU ZAMANDA DOĞRU TANI
Etkili ve doğru tedavi yöntemlerinin belirlenebilmesi için hastalığın tanısının doğru zamanda ve doğru biçimde konulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ali Fuat Yapar, dünyada prostat kanserinin görüntülenmesinde kullanılan yeni bir yöntem olan Galyum PSMA Pet görüntülemesinin hızla yaygınlaştığını ve hastanelerinde bu yöntemi kullandıkları belirtti.
Prostat kanserinde sıklıkla tomografi, MR gibi görüntüleme yöntemlerinin kullanıldığına değinen Yapar, "Dünyada artık prostat kanserinin görüntülenmesinde yeni bir yöntem olan Galyum PSMA Pet sistemi kullanılıyor. Bu yöntemde prostat kanseri hücrelerinin yüzeyinde bulunan ve hücrelere özgü olan antijen denilen yapılara bağlanan akıllı moleküller kullanılır. Bu akıllı moleküller vücut dışından görüntü almaya yarayacak bir radyoaktif madde ile bileştirilir. Bu molekül tümör hücrelerinin yüzeyindeki kısma bağlanır ve vücut dışından Pet adı verilen cihazlarla görüntüleri alınarak prostat benzindeki tümör ve varsa prostat dışında organlardaki tümör yayılım odakları saptanır" dedi.
TEDAVİDE DE KULLANILIYOR
Bu sistemle hastalığın yaygınlığının diğer görüntüleme yöntemlerine göre daha doğru şekilde ortaya konulduğunu belirten Yapar, "Bu sayede başka yöntemlerle saptanamayan çok sayıda odak saptanabilmektedir. Böylece hastalığın riskleri hem daha erken dönemde hem de daha doğru olarak gösterilebilmektedir. Yöntemin çok önemli bir diğer avantajı ise aynı zamanda tedavide de kullanabilmesidir. Eğer görüntülemede akıllı moleküllerle tespit edilmiş yayılım varsa bu odaklar diğer tedavilere dirençli ise bu sefer akıllı moleküllerin radyoaktif kısmı değiştirilip elde edilen yeni molekül hastalığın tedavisinde kullanılır. Başkent Üniversitesi Adana Hastanesi Nükleer Tıp Bölümü’nde hem tedavi hem de görüntüleme yapılıyor" diye konuştu.
DAHA DA YAYGINLAŞACAK
Şu anda bu görüntüleme ve tedavi sisteminin prostat kanserleri dışında nöroendokrin tümörler denilen bir grup tümörde de başarıyla uygulandığına değinen Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi Başhekimi ve Nükleer Tıp Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Yapar, işlemin şu ana kadar birçok hastaya uygulandığını ve yöntemin doktora yol gösterdiğini belirterek, "Son derece yeni bir teknik. Çok büyük bir ihtimalle önümüzdeki zamanlar içerisinde çok daha yaygın halde kullanılacaktır" dedi.