CHP Genel Başkan Yardımcısı ve SODEV Onursal Başkanı Ercan Karakaş, özgürlükler meselesinin Türkiye’nin en önemli meselelerinden biri olduğunu belirterek, "Çünkü bir iktidar var. Adım adım zaten kısıtlı olan özgürlükleri daha da kısıtlıyor" dedi.
Karakaş, Sosyal Demokrasi Derneği (SODEV) Mersin Şubesi’nce düzenlenen ’Senin özgürlüğün, benim özgürlüğümün teminatıdır’ konunu panele katıldı. Anti Kapitalist Müslümanlar Oluşumu Lideri İhsan Eliaçık, Yazar Kemal Bülbül ve Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fevzi Demir’in konuşmacı olarak katıldığı paneli yöneten Karakaş, özgürlük meselesinin, özellikle bizim ülkemizde çok önemli olduğunu savundu. Çünkü mevcut iktidarın, adım adım zaten kısıtlı olan özgürlükleri daha da kısıtladığını ileri süren Karakaş, "Bugünkü iktidar çoğulcu, katılımcı demokrasi yerine, otoriter bir sistem kurmaya çalışıyor. Yasaları ona göre çıkarıyor, Anayasa’yı bu şekilde yapmaya çalışıyor. Toplumun bir zenginliği olan farklılıkları ayrıştırmak için, kutuplaştırmak için kullanıyor. Bundan da oy devşirmeye çalışıyor" diye konuştu.
Özgürlüğün tek başına bir kavram olmakla birlikte eşitlikle birlikte ele alındığında daha da önemli olduğuna işaret eden Karakaş, şöyle devam etti:
"Çünkü bunlar birbirini tamamlayan kavramlardır. Tek başına soyut özgürlük veya eşitlik olmazsa, insanlar sosyal ve ekonomik yönden özgürlüklerini kullanabilecek düzeyde değilse, özgürlükler maalesef kağıt üzerinde kalıyor. Özgürlük, eşitlik, dayanışma dediğimizde, bunun uzantısı, kurumu da demokrasidir. Demokrasi dediğimiz zaman da günümüzde hem özgürlükleri teminat altına alacak hem insan haklarını teminat altına alacak hem de sosyal hakları teminat altına alacak, ülkedeki işleyişi ile de huzuru ve barışı da sağlamış olacak. Ama maalesef ülkemizde demokrasi kültürü çok yerleşmiş değil. Bugünkü hükümet, bir çoğulcu, katılımcı demokrasi projesi yerine, çoğunlukçu, halk tabiri ile kendine demokrat bir çizgi izliyor. Bu tabi ülkemizi de sıkıntıya sokuyor. O yüzden bu konu çok önemli. Senin özgürlüğün, benim özgürlüğümün teminatıdır. Çok önemli bir kavram. Özgürlük olmadan demokrasi olmuyor, adaletli bir toplum olmuyor ve insanlar kardeşçe, barış içerisinde yaşamanın koşullarını oluşturamıyorlar."
Özgürlüklerin babasının, ifade özgürlüğü olduğunu vurgulayan Karakaş, "İfade özgürlüğü, hoşumuza gitmeyen, doğru bulmadığımız düşüncelerin de kendisini ifade etmesini en azından hoş görmektir" şeklinde konuştu.
Panelistlerden Fevzi Demir, insan özgürlüğünün önündeki engellerden bahsederken, Yazar Kemal Bülbül ise, Alevilerin sorunlarını aktardı.
Panel, soru-cevap bölümü ile sona erdi.