İzmir’de, 1 Haziran’dan bu yana yaşanan elektronik bilet krizi nedeniyle ücretsiz hizmet veren toplu ulaşım araçlarında, 11 yıl aradan sonra yeniden kağıt bilet dönemi başladı. Nostaljik bir uygulamaya gidilmesini yadırgayan yeni nesil ise ‘Eskiden babalarımız kullanırdı şimdi biz şaşkınlık içerisindeyiz’ dedi.
İzmir’de, 1 Haziran’da işletmeci şirketin değiştirmesiyle elektronik ulaşım kartlarıyla ilgili başlayan kriz nedeniyle ücretsiz devam eden kent ulaşımında şimdi de kağıt biletler kullanılmaya başlandı. Kartlarında bakiye bulunmayan vatandaşlar, artık biletle yolculuk yapacak. Ulaşım araçlarına biletle binenler sonraki binişleri için de yine bilet alıp ücret ödemek zorunda kalacak. İşletmeci firmanın değişmesi ile büyüyen krizde işin içinden çıkamayan belediyenin kağıt bilet uygulamasına geri dönmesi vatandaşlar da şaşkınlık yaratırken, kimileri bileti kutusuna atarken bile sıkıntı yaşadı. Sistem nedeniyle mağdur olduklarını ifade eden İzmirliler, durumun bir an önce düzeltilmesi için yetkililere seslendi.
“UZUN KUYRUKLAR OLUŞUYOR”
Üniversite öğrencisi Betül Erdal, artık bilet kullandığını belirterek, “Kent kart yüklemesi kolay oluyordu ama şimdi sürekli in bin bilet almak zorunda kalıyoruz. Gideceğimiz yere çok kolay varamıyoruz. Müşterilerle şoförler arasında problem çok oluyor. Beğenmedik yani saçma bulduk ve öğrenciler için zor. Şu an bilet kullanıyorum, kartımı aktivasyon yaptıracağım ama uzun kuyruklar oluyor, vaktimiz olmuyor beklemek için büyük sıkıntı bizler için” dedi.
“ESKİDEN BABALARIMIZ KULLANIRDI ŞİMDİ BİZ”
Lise öğrencisi 14 yaşındaki Emre Taylan da şunları söyledi: “Yıllar önce babalarımız kullanıyordu şimdi biz kullanıyoruz. Bu bileti daha önce dedelerimiz babalarımız kullanmıştı şimdi biz kullanıyoruz. Şaşırıyoruz böyle şeylere çok saçma. Kent kart kullanıyorduk, arızalandı şimdi bilet kullanıyoruz. İzmir gibi bir büyükşehir belediyesi böyle bir şey yapıyorsa şaşırıyoruz yani, yapacak bir şey yok.”
Kent kartını aktive ettiremediği için bilet kullanmak zorunda kalan Orhan Bayram isimli vatandaş ise görevlilerin kartını aktive etmediklerini yeni bir kart almak zorunda bırakıldığını ifade etti. Bütün vatandaşların yeni uygulamadan şikayetçi olduklarını öne süren Orhan Bayram, “Elimizdeki kent kartları aktivasyon yaptırmamız gerekiyor, yaptırmadığımız takdirde kullanamıyoruz. Fakat biz aktivasyon yaptırmaya gidiyoruz. Gittiğimizde oradaki görevli arkadaşlar ‘2008’den önceki kent kartları aktivasyon yapmayız’ diyorlar. Ne yapmamız gerektiğini soruyoruz. Cevap, ‘Elinizdeki kent kartları atıyorsunuz, yerine tekrar para verip kent kart alıyorsunuz. Vatandaş olarak ben soruyorum şimdi, ben akşam eve giderken çocuğuma götüreceğim bir dondurmanın parasını, neden elimdeki kent kartı atarak tekrar kent kart alayım. Şoförle yüz yüze geliyoruz, kavga ettik. Onun da bir suçu günahı yok tabi söyleneni yapıyor. Fakat bu vatandaş olarak bize dokunuyor. Neden ben elimdeki kent kartı atıp, yeniden kent kart alayım ki? Bir de bilet çıkardılar. İki liraya bilet satıyorlar. Bilet aldığınızda 90 dakika aktarmadan yararlanma şansımız yok. Örneğin ben Konak’tan Çiğli’ye gidecek olsam her seferinde 2 lira bilet parası versem, 10 liraya mı gideceğim? 10 liraya gideceğim o parayı iki ay biriktirsem kendime araba alırım. Çok saçma bir uygulama”
Uygulamadan muzdarip olan vatandaşlar rezillik olarak nitelendirdikleri sistemin bir an önce düzeltilmesi talebinde bulundu.