Çorum Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, ‘tekkeyi bekleyen çorbayı içer’ döneminin bittiğini belirterek, “Fikir de ürün de endüstrileşecek” dedi.
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan’ı ziyaret etti. Alkan, Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜBTUAM) bünyesinde toprak tahlilinin de yapılabileceği laboratuar hakkında bilgi verdi.
Toprak tahlilinin çiftçinin en büyük sorunu olduğunu ve toprağın veriminin tahlillere bağlı olduğunu kaydeden Alkan, HÜBTUAM’ın önemsediklerinin altını çizerek, merkez bünyesindeki laboratuarların büyükşehirlerdeki laboratuvarlardan çok daha iyi bir alt yapıya sahip olacağını ifade etti.
Bugün 1 ton ıphone marka telefonun maliyetiyle bir bilim merkezi laboratuvarı yaptırabildiğini belirterek, “Çorum ile iç içe olmayı istiyoruz. Biz sadece bilim yapan, öğrenci yetiştiren kurum olmak değil, sivil toplum kuruluşlarıyla iç içe olan bir kurum olmayı istiyoruz. Orta ölçekli illerin üniversiteye ihtiyacı var. Göreve geldiğimiz günden bu yana önemli çalışmalar yaptık. Üniversitemizin öğrenci sayısı arttı, daha teknolojik cihazları bünyemize aldık. 200 trilyonluk kampus inşaatı hala devam ediyor. Önemli olan cihaz veya bina değil. Önemli olan bunların kullanılmasıdır.
Gençlerin topraktan uzaklaştığına dikkat çeken Alkan, “Geçen yıl standart bir analiz bile yapılamazken şimdi toprak analizi yapmak çok kolay. Amacımız para kazanma duygusu değil. Çiftçimizin yaş ortalaması 50, çiftçimizi gençleştirelim. Gençler, topraktan verim alamayınca uzaklaşıyor. El ele vermeliyiz. Verim arttıkça genç nesillerde köye yönelecektir. Temel anlamda ihtiyacımızı görecek toprağımız var” diye konuştu.
Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, toprak tahlillerini kendisinin tahlile götürdüğünü belirterek, üniversite laboratuarı sayesinde daha verimli çalışmalar yapabileceklerini dile getirdi. Sayan, gerçekleştirdikleri ziyaret için Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ve Kimya Mühendisi Doç. Dr. Abdurrahman Asan’a teşekkür etti.