Düzce’nin Akçakoca ilçesinde Akçakoca Çevre ve Yaşam Hakkı Platformu tarafından düzenlenen eylemde kadın cinayetleri protesto edildi.
Eylem sırasında’’İdam’a Hayır’’pankartına ilişkin bir, kadın pankartı tutan kişiye tepkisini gösterdi ve İdamın yapılması yönünde görüşlerini dile getirdi.
Saat 14.00’te Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen eylemde ilk konuşmayı Çevre ve Yaşam Hakkı Platformu dönem sözcüsü Ülkü Solak yaptı. Solak, daha önce sayısız vahşet ve taciz olayında görülen iyi hal bahaneleri ve çeşitli ceza indirimleriyle suçluların salınmasının güven duygularını zayıflattığını söyleyerek, "Her derdin dermanı aslında içindedir. İsmi bile güzel anlamlar içeren Özgecan, kendinden önceki vahşet olaylarını da içine alan bir milada imza atmıştır" dedi.
İnsanların zıtları birleştiren bir özelliği olduğunu, bütün meselenin bu zıtlıkların negatif olanlarını dışarıda bırakarak, insan olma yolunda adım atmak olduğunu söyleyen Ülkü Solak konuşmasını, "Gençler, sevgiler paylaştıkça çoğalır. Onu çoğaltmanın yollarını bulun. Çağdaş, laik Türkiye Cumhuriyeti gençliğine bu yakışır" sözleriyle tamamladı.
Akçakoca Çevre ve Yaşam Hakkı Platformu kurucu sözcüsü Neşe Perihan Kulak ise platform olarak yaşam hakkını tehdit eden tüm söz ve eylemlere karşı yasal tedbirlerin geliştirilmesini istediklerini belirterek, ceza ve diğer yaptırımların arttırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Özgecan Aslan’ın yakılarak öldürülmesinin ardından, çeşitli çevreler tarafından idam cezasının geri getirilmesi gibi taleplerin dillendirildiğini söyleyen Kulak, yaşam hakkına saygı duyulmasının gerekliliğinin altını çizerek, ağırlaştırılmış müebbet cezasının mevzuatta yerini koruduğunu ifade etti. Neşe Perihan Kulak, "İdam cezasının geri gelmesini istemiyoruz" dedi.
Eylemde, ’cehaletin tek korkusu kadındır’, ’hiçbir çığlık bir anneninki kadar acı değildir’, ’idama hayır’, ’acı duyuyorsan canlısın, başkasının acısını duyabiliyorsan insansın’, ’kadın cinayetleri politiktir’, ’şiddete hayır’, ’vicdanın yarısı merhamet, öbür yarısı da adalettir’, ’bu ülkede 4 şey olmayacaksın; kadın, çocuk, ağaç, sokak hayvanı’, ’önce insan değil, önce vicdan’, ’idama hayır’ yazılı dövizler taşındı.