Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Cafer Alhan, umreden döndükleri belirtilen 2’si kadın 3 kişinin mers hastalığı şüphesiyle gözlem altına alındığını ifade ederek, "Hastalarımızın tetkikleri yapıldı, tedavileri devam ediyor" dedi.
Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Cafer Alhan ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Remzi Toprak, konu ile ilgili basın açıklaması yaptı. Umreden döndükleri belirtilen 2’si kadın 3 kişinin mers hastalığı şüphesiyle gözlem altına alındığını bildiren Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Cafer Alhan, “Dün 2’i ilimizdeki özel hastanenin birinde olmak üzere 1’de Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nden toplam 3 hastamız üst solunum yolu enfeksiyonu şikayeti ve yakın zamanda umreden dönüş öyküsü üzerine hastanemize sevk edildiler. Hastalar hastanemize geldikten sonra Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Remzi Toprak bey tarafından değerlendirildiler bunların yurt dışı öykülerinin olması nedeniyle gözlem altına alındılar. Tanı konulmuş her hangi bir mers virüsü pozitif hastalığı şuanda tespit edilmemiştir. Ancak dediğim gibi hastalarımızın sadece üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları mevcuttur. Yakın zamanda yurt dışından geliş öyküleri nedeniyle gözlem altına aldık. Hastalarımızın tetkikleri yapıldı. Tedavilerine başlandı. Şu anda sonuçlarını bekliyoruz. Sonuçları da yaklaşık bir hafta içerisinde çıkmasını bekliyoruz. Bu süre zarfında hastalarımız gözlem altında tutulacaktır. Hastalarımızın genel durumları iyi. Yoğun bakım gerektirecek durumları yok” dedi.
Hatta bu hastalardan bir tanesinin umreye gitmeden önce üst solunum sıkıntısının olduğunu ifade eden Alhan, “Düzenli tedavisini almadan gitmiş. Dönüşte de şikayetleri devam ettiği için, ama yinede yurt dışı öyküsü olması hasebiyle biz bu arkadaşımızı gözlem altına aldık. Bu hastalarımızla ilgili ebola düşündürecek her hangi bir bulgumuz yok. Ancak dediğim gibi sadece üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları var. Yurt dışı öyküleri olması hasebiyle mersle ilgili şüphe oluştu. Onun dışında tanı konulmuş her hangi bir mers ve ebola vakası durumumuz yok” şeklinde konuştu.
Hastaların tedavi ve tetkiklerini yürüten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Remzi Toprak ise, 3 ay önceki bir salgında da yaklaşık 10’a yakın hasta aldıklarını ifade ederek, “Toplamda da 16 hastamız oldu ve şuana kadar pozitif bulgulara rastlanan bir hastamız yok. Umreden dönüş öyküsü olduğu için, Ortadoğu’ya gittikleri öyküsü var. Aynı zamanda ateşli hastalık geçirme öyküsü var. Bizde bunları toplumsal bir salgın olmasın diye her ihtimale karşı takip amaçlı yatırıyoruz bu hastaları. Bu nedenle hastanemizde hizmet olarak her hangi bir aksaklık yok. Bu arkadaşlarımız için bir servis düzenlendi. Gerekli tedbirler alındı. Zaten bu hastalar içinde konulmuş bir tanı yok” dedi.