İnşaat sektöründe kullanılan yapı elemanlarının ısı iletim katsayıları, su tutma ve ses yalıtımı özelliklerini belirlemek için Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü bünyesinde üç yeni laboratuvar kuruldu.
20’inci yüzyılın son çeyreğinde ard arda gelen enerji krizleri ve ülkeler arası siyasi konjönktörün enerji fiyatlarına yansıdığını ve enerji giderlerinin ülkelerin bütçelerine büyük yük getirdiğini ifade eden Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Altınışık, “Enerji tüketiminin 3’te 1’inin ısınma amaçlı kullanıldığı düşünülürse, enerji tasarrufu gözetmeksizin yapılan uygulamalar başta bina sabit yatırımları olamak üzere, işletme giderlerini artırır, atmosfere atılan emisyonlar nedeniyle, çevre kirliği ve insan sağlığı üzerinde çok kötü etki yapar. Binalarda sabit yatırımları azaltmak, enerji tasarrufu sağlamak ve çevresel etkileri iyileştirmek için enerji kullanımı ile ilgili olarak bazı zorunlu kurallar dizini uygulamaya konulmuştur. TS 825 olarak adlandırılan bu standart ile binalarda ısı kayıp ve kazançlarını önleyerek enerji giderlerini, dolayısıyla işletme giderlerini azaltmak, binaların ömrünü uzatmak ve değerini korumak amaçlanmıştır. Ayrıca yalıtım, binanın kullanım amacına uygun olarak, sağlık ve konfor şartlarını sağlar ve inşaat sektörüne canlılık getirir. İşte bu amaç doğrultusunda kurulan laboratuvarlar Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde sanayinin büyük desteği ve Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) desteği ile Konya ve tüm Türkiye’ye hizmet sunmaya başlamıştır” dedi.
GÜVENİLİR ÖLÇÜMLER YAPILIYOR
Prof. Dr. Altınışık, “Bu labotaruvar; TS EN ISO 8990 esaslarına göre yapı elemanlarının ısı iletim katsayılarını, TS EN ISO 10142-2, TS EN 10140-4 ve TS EN ISO 10140-5 esaslarına göre yapı elemanlarında ses yalıtımı ve ASTMC 1134-90 standartlarına göre yapı elemanlarının su tutma özelliği ölçülebilmektedir. Şu hususu önemle vurgulamak isterim ki Türkiye’de bu kadar hassas ölçüm yapan bir laboratuvar bulunmamaktadır. Her türlü yapı elamanının ısı iletim katsayısı, ses yalıtımı ve su tutma özelliği son derece güvenli bir şekilde ölçülmektedir” diye konuştu.